Bulgaristan’dan Akkuyu için örnek gelişme: Belene iptal edilebilir

Bulgaristan Romanya sınırı yakınlarında yapılması planlanan Belene nükleer santral projesinin iptal edilebileceğini açıkladı. Başbakan Boiko Borisov daha önce Rus devlet şirketi Atomstoyeskport tarafından yapılacağı açıklanan 2000 MW kapasiteli Belene nükleer santralının yapımından Batılı yatırımcılar ilgilenmediği takdirde vazgeçileceğini söyledi. Belene’de Akkuyu için teklif edilen ve henüz çalışır bir tesiste test edilmemiş VVER 1200 reaktörlerinin alt modeli VVER 1000’lerin bir varyantı olan AES 92 tasarımı kullanılacaktı.

Belene projesinin finansmanı konusunda Rusya ile Bulgaristan hükümeti uzun müddettir ihtilaf halindeydi ve tahkime gitmek üzereydiler. Enerji projelerinin yavaş ilerliyor olması üzerine bugün, Bulgaristan’da enerji bakanı değiştmişti. Böylece, nükleer santral projesinin iptal edilebileceği açıklaması, eski müsteşar, yeni bakan Delyan Dobrev’un göreve gelmesiyle ilk icraatlarından biri oldu.

Avrupa Birliği ve ABD ülkenin Rusya’ya bağımlılığını artıracağı gerekçesiyle bu projeye soğuk bakıyorlardı. Geçen yılki Fukuşima nükleer kazasının ardından ülkedeki nükleer karşıtı hareketin baskısı da artmıştı.

Belene’yi yapacak firma Türkiye’de de hükümetin Akkuyu nükleer santralı için anlaştığı aynı Rus devlet şirketiydi. Rus devlet şirketi Rosatom ve onun uluslararası şirketi Atomstoyeskport ile bunlar için imalat yapan ZiO-Podolsk şirketi hakkında geçtiğimiz ay Rusya federal savcılığınca büyük bir soruşturma açılmış, Akkuyu’yu yürüten Atomstoyeskport’un Hindistan, Çin, Bulgaristanve İran’daki projelerinde standartları tutturmayan parçalar kullanıldığı, skandalın Rusya’daki tüm reaktörleri etkileyebilecek bir boyutta olduğu anlaşılmıştı. Belene’nin iptalinin bu gelişmelerin de sadece birkaç hafta ardından gelmesi dikkat çekici. Bulgaristan’ın kararı Akkuyu projesine de etki edebilir.

 

(Yeşil Gazete, Reuters, businessweek, Bellona)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR