Son 15 yılda Türkiye’nin sera gazı emisyonu yüzde 122 artış gösterdi

Türkiye genelinde kişi başına sera gazı emisyonu, 1990 yılından, 2015 yılına kadar geçen 15 yılda yüzde 122 artışla 3.88 tondan 6.07 tona yükseldi.

En büyük pay termik santrallerden

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de toplam seragazı emisyonu 2015 yılında 475.1 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğerine tırmandı. Sera gazı emisyonunda en büyük payı “yüzde 71.6 ile” termik santrallarından yayılan “enerji kaynaklı emisyonlar” aldı. Enerji kaynaklı emisyonu, yüzde 12.8 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 12.1 ile tarımsal faaliyetler ve yüzde 3.5 ile atıklar izledi.

Kişi başı seragazı emisyonları arttı

Böylece, 1990 yılında kişi başı karbondioksit eşdeğer emisyonu 3.88 ton/kişi olarak hesaplanırken, bu değer 2015 yılında 6.07 ton/kişi olarak hesaplandı.

Toplam karbondioksit emisyonlarının 2015 yılında yüzde 86.1’i enerjiden, yüzde 13.7’si endüstriyel işlemler ve ürün kullanımından, yüzde 0.2’si ise tarımsal faaliyetler ve atıktan kaynaklandı.

Metan gazı emisyonlarının yüzde 59.3’ü tarımsal faaliyetlerden, yüzde 28.8’i atıktan, yüzde 11.8’i enerjiden, yüzde 0.1’i ise endüstriyel işlemler ve ürün kullanımından kaynaklandı.

Diazot monooksit emisyonlarının yüzde 78.4’ü tarımsal faaliyetlerden, yüzde 11.2’si enerjiden, yüzde 6.1’i atıktan, yüzde 4.3’ü ise endüstriyel işlemler ve ürün kullanımından kaynaklandı.

Seragazı emisyon envanteri, enerji, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, tarımsal faaliyetler ve atıktan kaynaklanan, doğrudan seragazları olan karbondioksit (CO2), metan (CH4), diazotmonoksit (N2O) ve F-gazlarından oluşuyor.

Emisyon ölçümlerine ayrıca dolaylı seragazları azotoksitler (NOx), metan dışı uçucu organik bileşikler (NMVOC), karbonmonoksit (CO)  ve kükürtdioksit (SO2) emisyonlarını kapsıyor.

(Hürriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR