Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) son 18 ayda sorumlu şirketlere ve ülkelere 1200’den fazla büyük metan sızıntısı bildirildiğini, ancak bunlardan sadece 15’inin müdahale edip sızıntıları giderdiğini söyledi .
Azerbaycan’ın Bakü kentinde devam eden BM İklim Zirvesi (COP29) sırasında açıklanan rapor için UNEP geçen küresel üretimin %40’ından fazlasını kapsayan 140 şirkete ulaştı.
Metan, CO2’den 82 kat daha güçlü bir ısıyı 20 yıl atmosferde hapseden güçlü bir sera gazı. Küresel ısınmanın üçte birinden sorumlu olan fosil gazın emisyonlarını azaltmadan iklim krizinin sona erdirilmesi mümkün değil.
UNEP’in Metan Uyarı ve Müdahale Sistemi‘nce en fazla (388) metan bulutu tespit edilen ülke Türkmenistan oldu.
Türkmenistan’da emisyonları azaltmak için BM öncülüğüne milyonlarca dolar maliyetindeki ortak bir program yakın zamanda hükümet tarafından onaylandı ve çalışmaya başlamak için nihai onayı bekliyor. BM, Türkmenistan’da yılda 4 milyon ton metan sızıntısını azaltma potansiyeli olduğunu, bunun da Birleşik Krallık‘ın tüm yıllık CO2 emisyonlarından daha fazlasına eşit olduğunu söylüyor.
ABD, 178 ile ikinci en fazla metan sızıntısına sahip. Ülke, 2030 yılına kadar küresel metan emisyonlarını yüzde 30 oranında azaltma sözü veren 150 ülkeden oluşan bir grup olan Küresel Metan Taahhüdü‘nün eş liderliğini yürütüyor. İran ise, 111 ile söz konusu dönemde üçüncü en yüksek bildirilen sızıntıya sahip.
UNEP yönetici direktörü Inger Andersen, “Küresel ısınmayı kontrol altına alma şansına sahip olmak için metan emisyonlarının azalması ve hızla azalması gerekiyor. Bu genellikle basit onarımlarla, bazı durumlarda civataları daha sıkı sıkmakla sağlanabilir” dedi.
Hükümetlerin ve petrol ve gaz şirketlerinin cevaplar yüzlerine bakarken bu zorluğa laf olsun diye destek vermeyi bırakması gerektiğini belirten Andersen, “Ülkeler bunun halı altına süpürülemeyecek bir şey olduğunu anlamalı. Vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
UNEP, metan izleme verileri için ” Göz Metan ” adlı bir kamu platformu başlattı. BM’nin bildiriminden sadece birkaç hafta sonra Cezayir‘de10 yıldır devam eden bir gaz sızıntısının kapatılması, “gökyüzündeki göz” uydu sisteminin işe yarayabileceğini gösteriyor.
Düzeltilen birkaç sızıntı bile bir milyon arabayı yoldan çekme emisyonuna denk geliyor.