Somali’de plastik poşet yasaklanıyor

İklim krizine bağlı kuraklık ve kıtlıkla mücadele eden Somali'de Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iklim kriziyle mücadele ve çevrenin korunması amacıyla alınan yeni tedbirlerin bir parçası olarak plastik poşet kullanımı ve üretimi yasaklandı.

Somali’de tek kullanımlık plastik poşetlerin üretimi, dağıtımı, ticareti, kullanımı, ihraç ve ithalatının Haziran 2024‘ten itibaren yasaklanacağı açıklandı. Karar, Somali Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iklim kriziyle mücadele ve çevrenin korunması amacıyla alınan yeni tedbirlerin bir parçası olarak duyuruldu.

Açıklamada, plastik poşetlerin yasaklanmasının yanı sıra, girişimcilere ve şirketlere çevreye zarar vermeyen alternatif ürünler geliştirme çağrısı yapıldığı belirtildi. Ayrıca, bu süreçte hükümetin de girişimcilere destek vereceği vurgulandı.

Somali’den önce Kenya, Ruanda ve Kabo Verde gibi birçok Afrika ülkesinde plastik poşet kullanımı yasaklanmıştı. Bu tür yasaklar, plastik atıkların azaltılması ve çevrenin korunması için ulusal çapta önemli adımlar olarak kabul ediliyor.

İklim kriziyle mücadelede önemli bir adım

İklim krizinin aşırı sıcaklara sebep olduğu Somali‘de tarımsal ürünlerde verimin azalması, su krizi, kuraklık ve çölleşmeye ilişkin ciddi boyutlara ulaşan sorunlar ülkeyi insani krizin eşiğine getiriyor.

Plastik poşet kullanımının yasaklanması, iklim krizi sonucu yaşanma potansiyeli olan sayısız riski ortadan kaldırmak için, geliştirilen küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde devam eden çok sayıda stratejinin içinde bir adım olarak yer alıyor.

‣Somali’de kuraklık, kıtlık ve çatışmalardan kaçış: Kızımı gömecek takatim yoktu
‣Kuraklık Afrika Boynuzu’nu kasıp kavuruyor: İnsani yardım iklim değişikliğiyle başa çıkamaz hâle geldi
‣Avrupa’da mikroplastik içeren ürünlerin satışı yasaklandı

Geçtiğimiz üç yıl boyunca, yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle Afrika Boynuzu‘nda kıtlık baş göstermiş ve bu durum günümüz tarihindeki gelmiş geçmiş en vahim beşeri krizlerden birinin oluşmasına neden olmuştu.

Kuraklık geçen yıl SomaliEtiyopya ve Kenya‘da 2,6 milyondan fazla insanı yaşadıkları evleri terk etmek durumunda bırakmıştı ve yalnızca Somali’de 43 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR