Soma’da zeytinlik alana imar planı olmadan girmişler

Soma Kolin Termik Santrali’nin kurulması için acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinlik alanların henüz imar planlarının olmadığı ortaya çıktı.

Greenpeace’in yapmış olduğu bilgi edinme başvurusuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğü’nün verdiği cevapta, “Soma ilçesinde kurulması planlanan termik santral ve kül depolama sahası için gerekli imar planlarının hukuki mevzuat uyarınca askı sürecinin başlatılamadığı, bu nedenle imar planlarının halen kesinleşmediği, planların tamamlanmamış  işlem olduğu” ifadelerine yer verildi.

16 Eylül’ü 17 Eylül’e bağlayan gece saat 23.50 sularında kepçelerle zeytinliklere girerek, 13 zeytin ağacını sökmüştü
16 Eylül’ü 17 Eylül’e bağlayan gece saat 23.50 sularında kepçelerle zeytinliklere girerek, 13 zeytin ağacını sökmüştü

Soma’nın Yırca köyü yakınlarında bulunan yüzlerce dönümlük zeytinlik alan, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırılmış ve hukuki süreç tamamlanmadan, Kolin Şirketler Grubu önce zeytinlik alanların çevresine 2 metre boyunda çitler çekmiş, 16 Eylül’ü 17 Eylül’e bağlayan gece saat 23.50 sularında kepçelerle zeytinliklere girerek, 13 zeytin ağacını sökmüştü.

Asli unsur olan imar planı eksik

Zeytinlik alanlara ilişkin imar planlarının olmamasının, sürecin hala büyük bir kısmının eksik olduğu anlamına geldiğini ifade eden Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “başından beri hukuksuzluklarla dolu olan bu süreçte, imar planı olmadan zeytinliklere iş makinelerinin girmiş olması, olaya bir skandal daha ekliyor. Binlerce metrekarelik alanda zeytin bahçelerine girildiğinde tüm süreç sona ermiş, bir tek zeytin ağaçlarının kesilmesine sıra geldi zannetmiştik. Oysa ki, Manisa Valiliği tarafından verilen cevapta görüyoruz ki, bu sahada termik santral kurulmasına ilişkin, sürecin asli unsuru olan imar planları yok. Kamulaştırmaya karşı hukuki süreç devam ederken, köylüler her defasında yaşama alanlarında termik santral istemediklerini söylüyor. Onlar, yaşam kaynakları olan zeytinciliğe devam etmek istiyor.

Termik santral projesi ve kepçelerin her an bahçelere gireceği haberleri durmalıdır, çünkü kepçelerin  mevcut durumda zeytin bahçelerine girmesinin hiçbir hukuki ve meşru nedeni yoktur. Biz hukuksuz uygulamalariyla ‘orman kanunu’nu savunanlara karşı ormanları, ağaçları, zeytinlikleri savunuyoruz” dedi.

Kamulaştırma sürecinin tamamlanmamış olması ve hukuki sürecin başlatılmış olmasına rağmen, kepçelerle zeytinlik alanlara girilmesi nedeni ile, köylüler, hasat zamanı gelmeden olmamış zeytinlerini topladı ve zeytin bahçelerinde nöbet başlattı.

Mevzuat gereği uygun değil

Greenpeace’in yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen bir diğer yanıt da Manisa Valiliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden geldi. Gelen cevapta“…söz konusu alanların %70-%80’inin zeytinlik olduğunu ve bu nedenle mevzuat gereğince termik enerji santrali kurulmasının uygun görülmediği” belirtildi.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hindistan’da bir doktora tecavüz edilip öldürülmesi ülkeyi karıştırdı

Suçun işlendiği Batı Bengal eyaletindeki protestocular, başbakanın istifasını talep ediyor.

COP29’da Türkiye’yi oyuncu Engin Altan Düzyatan temsil edecek

Oyuncu, Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenecek iklim zirvesi COP29'da eski cumhurbaşkanları ve iklim uzmanlarından oluşturulan Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi'nde Türkiye'yi temsilen görev yapacak.

Dünyanın en büyük su krizi Gazze’de: Suyun miktarında ve kalitesinde büyük sıkıntı var

Askeri saldırılar nedeniyle sivil halkın suya erişiminin nasıl engellendiğinin örneklerinden biri Gazze'de yaşanıyor. Prof. Dr. Vakur Sümer, iklim değişikliğinin etkileri ve İsrail saldırıları nedeniyle dünyada en büyük su krizinin Gazze'de yaşandığını belirtiyor.

Mahkeme ‘Anagold’un menfaatleri, halkın menfaatlerinin önünde tutuldu’ dedi

TMMOB'un davasında, Erzincan, İliç'teki facianın yaşanmasına neden olan Anagold Madencilik'in kayan yığın liçini taşıma faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Mahkeme, şirketin menfaatlerinin halkın menfaatlerinin üzerinde tutulduğunu bildirdi. 

Almanya’da iklim aktivistine hapis cezası

Almanya'da iklim krizine karşı yeterli önlem alınmamasını protesto eylemine katıldığı için yargılanan 65 yaşındaki Son Nesil aktivisti, 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR