ManşetTürkiye

Soma’da maden faciası: 232 ölü

0

14.41 Güncelleme: Ölü sayısı 232

Soma’ya ulaşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ölü sayısının 232 olduğunu açıkladı.

Soma’da meydana gelen faciada tablo giderek ağırlaşıyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 201 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 200’ün üzerinde işçinin halen göçük altında olduğu belirtiliyor.

Son resmi açıklamayı, sabah saat 05.00 sıralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, daha önce 166 olarak açıkladığı ölü sayısının 201’e yükseldiğini söyledi. Ölümlerin karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığı ifade edildi. Zamanın kurtarma çalışmalarının aleyhine işlediğini belirten Bakan Yıldız, ölü sayısının daha da artabileceğine işaret etti.

200’ün üstünde işçi mahsur

Yıldız kaza sırasında madende 787 işçi olduğunu belirterek, tahliye edilen 363 kişiden, 4’ü ağır olmak üzere 80’inin de yaralı olduğunu söyledi. Rakamlar, 200’ün üzerinde işçinin halem mahsur durumda olduğunu ortaya koyuyor.

Sendikalardan eylem çağrısı
Soma’daki maden felaketi üzerine işçi konfederasyonları ve sendikalar da harekete geçti. DİSK(Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu)’ten bir heyet dün gece Soma’ya gitti.

DİSK, KESK(Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TTB(Türk Tabipleri Birliği) ve Türk-İş Şubeler Platformu bu akşam saat 19′da yaşanan facianın sorumlularının bulunması için İstanbul Tünel Meydanı’nda toplanma çağrısı yaptı.
Sendikalar Türkiye’nin diğer bir çok ilinde de eylem çağrıları yapıyor.

Maden denetimi

Kazanın ardından Çalışma Bakanlığı yazılı basın açıklaması yaparak söz konusu madenin 2012 ve 2013’te ikişer kez, Mart 2014’te ise bir kez denetlendiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında “Yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırı bir duruma rastlanmamıştır” denildi.

DİSK’e bağlı Dev Maden Sen’in 2013 yılı raporuna göre madenlerde 95 işçi öldü, 191 işçi yaralandı. Rapora göre, sadece Soma’da 2013’te sekiz işçi öldü.

Türkiye’de, 1941’den bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Yaşanan en büyük facia 1992’de 263 kişinin öldüğü Zonguldak’taki grizu patlamasıydı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.