Hafta SonuManşet

Soma Yaz Okulu – Şadiye Yeşiltepe

0

Soma Yaz Okulu farklı, ayrıcalıklı özgürlükçü kararların çocuklar tarafından alındığı, eğitmenlerin yalnızca rehberlik ettiği, eğlenirken bilim sanat, spor ve felsefenin de öğrenildiği bir okul.

76

Yaz okulu 2014 maden katliamından sonra madenci çocuklarına ve eşlerine destek olma fikrinden yola çıkarak iki yılda büyük bir yol katletmiş, Bölgede çalışan aktivist ve STKların içinde yer aldığı destekleyicisi oldukları okul, Soma Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve İstanbul SHD’nin çabalarıyla gerçekleşmekted. Ekonomik desteğini tamamen bireysel bağışçılardan alan, Adana, Sakarya ve İstanbul şubelerinin de düzenledikleri piknik ve sergi gelirlerini okula aktararak katkıda bulundukları bir kollektif dayanışma ağı mevcut.

SHD aktivistlerinden Kamil Kartal, Soma Yaz Okulu’na kadar gelen süreci şu şekilde özetliyor:

Kamil Kartal

Kamil Kartal

Soma’da çiftçi birlikleriyle kadın çalışmaları yapılırken, özellikle kadınların işgücünü ve emeğini değerlendirmeleri için peynircilik ve zeytincilikle ilgili çalışmalar da yapıyorduk, Bu süre içinde iki şeye tanık olduk: Soma bir maden şehriydi ve kadınların da tarım işçisi olduklarını gördük.

Babaları madende, anneleri tarlada çalışan çocukların yaz boyunca yalnız kaldığını gördük. Ayrıca çocukların çok ağır bir dini baskı altında olduğunu farkettik. Şöyle ki ailelerle yaptığımız görüşmelerde çocukların geceleri kabuslar gördüğünü, uykularında ağladıklarını, sabahları uyandıklarında da “Biz cehennemde yanacak mıyız?” gibi sorularla karşılaştıklarını. Çocukların bütün yaz boyunca yalnız kalmasını istemeyen ailelerin çocukları kuran kurslarına gönderdiklerini, geçen yıl Soma Yaz Okulu’na gelen çocukların çok mutlu olduklarını, hayal kurduklarını, uykularında ise gülümsedikerini söylediler.

77

Kamil Kartal. SHD Soma Yaz Okulu’nun alternatif bir okul, renkli, eğlenceli, özgürlükçü ve çocukların yeteneklerini ortaya çıkaran bir okul olduğunu ifade ediyor ve ekliyor, “Burada tamamen gönüllülerle çalışmaktayız. Çeşitli atölyeler var. Sanat, bilim, çocuk hakları atölyeleri çocuklarla paylaşılmakta ve yetenekleri geliştirilmekte.

Burada ceza yok, ödev yok, derse girme zorunluluğu, atölyeye katılma zorunluluğu yok. Öğrenci buraya sadece eğlenmek ve vakit geçirmek için de gelebilir, ögrenmeye de gelebilir. Kararı çocuğun kendisi veriyor. Miili Eğitim’in ezbere dayanan eğitimi değil burada geçerli olan, çocuklar özgür, her türlü haklarını kullanabilirler. Çocuklar burada kendilerini ifade edebilir, yeteneklerini ön plana çıkarabilir. Pozitif düşünceyle öğrenen çocuklar bundan sonraki düşünce biçimlerinde çağdaş, laik bir yaklaşımla hareket edeceklerdir diye düşünüyorum.”

Okulun gönüllü ekibinden Psikolog Funda Çal da atölyeleri aktarıyor bize.

86

Funda Çal

 

Temel Haklar ve Çocuk Hakları atölyesi çocuklara hak kavramını, anayasa kavramını onların anlayacağı şekilde anlatarak onlara ulaşmaya çalışmak, haklarının farkında olmalarını sağlamak, eşitliğin ve adaletin yaşa gore değişmeyeceğini vurgulayarak, dayanışma ve fikir alışverişini ve düşünce üretmelerini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bir atölye.

79

Birbirlerinin fikirlerine saygı duymalarını, itirazda bulunacak iseler bunu da saygılı bir şekilde yapmalarını sağlamak ve son olarak da resimle ifade etmelerini sağlayarak bir bilgilenme yöntemi ile çalışıyorum onlarla birlikte. Böylece en çok istedikleri haklar konusuna merak duymalarını ve güçlerinin farkına varmalarını, büyüdüklerinde de bir değişimin parçaları olduklarını görmelerini sağlamak temel amacımız.

Öğrencilerden Sude ve Uğurcan okulun ilginç, eğlenceli olduğunu ve kendilerini geliştirdiklerini, “Çünkü burada gördüğümüz derslerin hiçbiri okulda yok. Eğitmenlerin  hepsi güleryüzlü, iyi karşılayan, talep ettigimiz dersi yapan öğretmenler” sözleriyle tarif ediyor.

75

Uğurcan en çok matematik, satranç, fotoğraf, felsefe ve sanat derslerini sevmiş. Sude ise bütün bunların yanısıra öğretmenlerinin tatillerini yarım bırakarak, uzaklardan buraya onlara ders vermeye gelmelerini anlayamadığını ama çok mutlu olduğunu söylüyor.  Okulu çok sevdiğini, bunun nedeninin Soma’da olmayan dersler olduğunu ifade eden Sude’nin en çok ilgi duyduğu dersler ise kukla ve takı tasarımı olmuş.

Sude de Uğurcan da diğer arkadaşları gibi seneye yine okula gelmek istediklerini ifade ediyorlar.

Soma Yaz Okulu ile ilgili en güncel bilgi ve fotoğraflara okulun facebook sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

80

 

 

 

Şadiye Yeşiltepe

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.