EmekManşetTürkiye

Soma Davasında karar çarşamba gününe kaldı

0

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan faciaya ilişkin açılan Soma davasında Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin üç üyesinin değişmesinin ardından dört sanık hakkında yeniden başlayan yargılamanın üçüncü duruşması bugün Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

Değişikliğin ardından sanıklar hakkında verilen “olası kasıtla ölüme neden olma suçundan ceza verilmesi” yönündeki karar bozularak, sanıklara daha az ceza verilmesine neden olacak olan “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan ceza istenmişti.

Soma davasındaki sanıklar ise şu şekilde: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can GürkanHaluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt.

Mahkemenin bugün davaya ilişkin kararını açıklaması bekleniyordu, ancak karar 16 Haziran Çarşamba gününe ertelendi.

Yağmur altında yürüyüş

Soma davasının görüleceği duruşma öncesinde madenci yakınları ve sivil toplum örgütleri Akhisar sokaklarında yağmur altında ‘Adalet İstiyoruz’ sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

‘Türkiye’nin gözü Soma’da’

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne pankartlar ve dövizlerle birlikte gelen madenci yakınları kısa bir basın açıklaması yaptı. Madenci yakınlarının avukatlarından Can Atalay yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Davamız kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin, diyedir. Bunlar bu ocakta daha önceden işçilerin öleceğini görmüşler ve alabilecekleri hiçbir önlemi almamışlar. Ermenek’i, Hendek’i ve Türkiye’nin dört bir yanı Soma’ya bakıyor.”

Kimler katıldı?

Akhisar Bülent Ciğeroğlu duruşma salonunda görülen duruşmaya sanık Can Gürkan ve avukatları bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Diğer sanıklar duruşmada yer almadı. Madenci aileleri ve avukatları ise duruşmada hazır bulundu.

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yayımlanan kararname ile Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atanmış yerine ise Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serkan Erdoğan görevlendirilmişti. Ancak duruşma gerekli yazışmaların yetişmediği gerekçesi ile Pehlivanoğlu başkanlığında görülmeye başlandı.

Fotoğraf: Çağdaş Hukukçular Derneği

Kozağaçlı’nın katılma talebi reddedildi

Duruşmada ilk olarak ÇHD Genel Başkanı ve dava avukatlarından Selçuk Kozağaçlı‘nın Silivri 9 No’lu Cezaevinden dosyaya yolladığı SEGBİS ile duruşmaya katılma talebi okundu. Katılan vekili olarak Avukat Selçuk Kozağaçlı‘nın dinlenme talebi heyet kararıyla reddedildi.

Avukat Nergiz Tuba Aslan, “Selçuk Kozağaçlı’nın talebinin reddi hukuka aykırıdır. Kozağaçlı en başından beri bu dosyaya emek vermiştir” diyerek bu karara tepki gösterdi.

Avukat Can Atalay da “Selçuk Kozağaçlı’nın savunma talebini reddetme gerekçeniz olarak Adalet Bakanlığı genelgesini gösterdiniz. Adalet Bakanlığı genelgesi sizi bağlamaz, savcılığı bağlar” dedi.

‘Tezgah çok büyük’

Evrensel’in aktardığına göre Atalay, “Binlerce sayfalık dosyayı artık yeni bir yargıç görmesin. Tezgâh çok büyük. Can Gürkan’ın kurucu olduğu Abdurrahman Gök’ün ortak olduğu bu tezgah büyük. Bu sizi aşar. Siz üç buçuk yıldır öyle ya da böyle bu dosyayla ilgilenmek zorunda kaldınız, kararı siz verin. Üç buçuk yıldır bir kez olsun kararı siz verin” dedi.

Mahkeme Başkanı’nın geçen duruşmada reddedildiğini hatırlatan Atalay, “Dosyada itimadınız kalmadı. Siz bu sanıklarla ilgili ‘Madencilik yapamaz’ diye karar verdiniz ve karar kalktı. Sermayenin yaptığı bir iş bu. 301 madencinin ölümünün yargılanmasındansa madencilik faaliyetinin aksamaması daha kritik görüldü” ifadelerini kullandı.

‘Adil yargılanma hakkı günü Türkiye’ye ithaf edildi’

Avukat Nergiz Tuba Aslan da dosyada dönen tezgahların, oyunların hepsinin farkında olduklarını dile getirdi. Heyeti de bunlardan ayrı tutmadıklarının altını çizen Aslan, “Sizin tarafsız ve bağımsız olmadığınızı düşündüğümüzü açık açık söyledik” dedi.

Heyetin hukuka uygun ve adli bir karar vereceğine güven olmadığını dile getiren Aslan, “Bugün 14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü. O da Soma Katliamı davasının karar duruşmasına denk geldi. Bu yıl Türkiye’ye ithaf edildi Adil Yargılanma Hakkı Günü. Tarihsel olarak böyle bir günde karar vereceğinizi bilin” ifadelerini kullandı.

‘Aileler mi yargılanıyor burada?’

Davanın ideolojik bir dava olduğunu, bu davanın işçi sınıfı ile sermaye sınıfı arasında geçtiğini söyleyen Avukat Mürsel Ünder boş sanık sandalyelerini işaret ederek şu cümleleri kurdu:

Siz sanıklar Haluk’un, Adem’in, Can’ın burada yargılandığını söyleyebilir misiniz? Kimse yok burada. Kimi yargılıyoruz biz burada? Biz sanık müdafii miyiz? Aileler mi yargılanıyor burada? Biz mi yargılanıyoruz? Can Gürkan bize göre sermayeyi temsil ediyor. Burada en çok korunan kişi Can’dır. Bu da sınıfsal konumundandır. Biz biliyoruz Can’a, Adem’e bilinçli taksir vereceksiniz. Burada meslektaşlarımız olası kast için çok açık deliller sundular. Bunlara bakmadınız bile.

‘Hesabı sorulacak’

Avukatların ardından sözü yaşamını yitiren işçilerin aileleri aldı. Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından yapılan paylaşımda bir işçi babasının “Biz bu tiyatroyu da, sizi de, bu işin fıtratında var diyenleri de , atılan tekmeyi de, aba altından sopa gösteren sanık avukatlarını da unutmayacağız. Hesabı sorulacak” dediği aktarıldı.

Başka bir işçi babası ise “Selçuk Kozağaçlı’yı buraya bağlamamanızı protesto ediyorum. Ben sizin verdiğiniz karara inanamıyorum, güvenmiyorum. Ama bilin ki siz de hesap vereceksiniz. Işık görünüyor” dedi.

Neler yaşandı?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada ölen 301 madencinin ardından başlayan adli süreçte “olası kasıtla öldürme” suçundan işverenler yargılandı.

Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu beş sanık için 15 yıldan 22 yıla kadar, dokuz tutuksuz sanık için de altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilmesine karar verdi.

Beş üyesinden üçü değiştirilen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Gürkan’ın ‘yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek, havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği’ sonucuna vararak, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu.

Sanıkların, ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına kanaat getirildi.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.