Doğa MücadelesiManşet

Solaklı’dan iyi haber: HES şirketi çekiliyor

0

Trabzon’un Solaklı Vadisi’ndeki Karaçam ve Köknar köylerinde, Palmet Şirketler Grubuna ait HES’e karşı başlayan direniş şimdilik istediğini aldı.

Karaçam beldesine taşeron firma Bugato Enerji’nin iş makinelerini getiren kamyonlar ve kolluk kuvvetlerinin araçları 5 Kasım sabahı şantiye alanından çıkıp köylerden geçmeye kalktıklarında köylüler sert tepki göstermişti. Bunun üzerine kolluk kuvvetleri ve şirket yetkilileri ile yöre halkı arasında bir toplantı yapıldı. Toplantıda inşaat alanından sorunsuz biçimde ayrılmak istediklerini belirten şirket yetkililerine karşı bölge halkı yerleştirilen konteynırların mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi ve salı gününe kadar bölgenin terkedilmesini talep etti.

Yöre halkının taleplerini kabul eden şirket yetkilileri bölgeyi terk edeceklerini ve dava sonuçlanana kadar çalışma yapılmayacağını açıkladı. Jandarma da aynı gün bölgeden ayrıldı.

Köylülerin tepkisi ve olaylar

İki gün önce konteynırları ve iş makinelerini Solaklı Vadisi’ne bırakan kamyonlar 5 kasım sabahı çevik kuvvet eşliğinde şantiyeden çıkıp geldikleri yol kapalı olduğu için köylerin içinden geçerek dönmeye çalıştı. Kamyonlar Karaçam Beldesinden geçmeye çalışırken, hayvanlarına bakmak için kalkmış olan kadınların saldırısına uğradı. Bazı araçların camları kırıldı, kamyonlar zarar gördü. Çevik kuvvetin havaya ateş açmasına rağmen köylüler geri adım atmadı. Bazı köylüler çıkan arbedede yaralandı. Birkaç saat sonra benzer olaylar araçlar Köknar köyünden geçerken de yaşandı. Polis yine havaya ateş açtı, gaz bombası kullandı.

Direniş kararlı başlamıştı

Solaklı Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santraline iş makinelerinin sokulmak istenmesi üzerine 2 Kasım gecesi direniş başlamış, yöre halkı yolu kapatarak iş makinelerinin girişini engellemeye çalışmıştı. Köylülerin direnişine polis, 4 Kasım’da sabaha karşı, cop ve biber gazı kullanarak müdahale etmiş ve iş makineleri vadiye girmişti. (Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.