EnerjiGünün ManşetiManşet

Sokak yine korkuttu: Sinop’ta Çernobil Mitingi 32.yılında ilk kez yasak!

0

Siyasi iktidarın  Mersin /Akkuyu’da kurmayı planladığı nükleer santral için 16 gün önce şatafatlı ama uzaktan gerçekleştirdiği temel atma töreni nedeniyle bu projenin gerçekleşmesi ihtimali karşısında duyulan endişelerin yarattığı kaos henüz durulmuştu ki sivil toplum yeni bir engellemeyle daha karşılaştı.

Bu seneki sloganı “Balkona değil Sokağa çık!” olan mitinge özellikle Akkuyu ve Sinop Nükleer santral projelerini gerçekleştirmek amacıyla başvurulan haksız ve hukuksuz uygulamaların kamuoyu üzerindeki olumsuz tesiri, karşılaşılan baskı, söz ve ifade hakkının engellenmesi gibi nedenlerle yoğun katılım bekleniyordu. Nitekim  6 şubat 2018 tarihinde  Sinop halkının  kentlerine kurulması planlanan nükleer santrale dair ilk kez resmi ağızlardan bilgi alma imkanı  olacağı düşünülen Sinop Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı , halkın hatta yandaş olmayan basının dahi katılmasının engellendiği bir toplantı olarak planlanmış ve öyle de yapılmıştı.

Çernobil Mitingi ağlamak kadar haktır!

Oysa 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Avrupa’da bugün dahil  on yıllar boyunca 700 milyon insanın  yaşamına olumsuz etki eden  yoğun olarak Ukrayna,Belarus ve Rusya’da hissedilmiş olan ve Türkiye’de de  onarılması güç anılar ve izler bırakması nedeniyle Çernobil Nükleer Felaketi’nin etkisi hep hissedilir ve  Sinop’ta Çernobil Anması’nın  her yıl planlanlanması bir ihtiyaç olduğu kadar da haktır. Nitekim her yıl   Sinop Nükleer Karşıtı Platform’un liderliğinde düzenlenen  organizasyonuna  destek verilir, katılım gösterilir.

Mitinge ilk kez yasak!

Çernobil Anması diğer şehirlerde de yapılmakta ise nükleer santral palnları olan  şehirlerin önü normalde  bu konuda daha açıktır. Sorunu yüreklerinde hisseden geniş kitlelere ulaşmak mümkündür. Fakat bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından Sinop’a akacak olan  onbinlerin katılacağı Çernobil Felaketi’ni Anma Yıldönümü etkinliği ve  haftalar önce Valilikten izni alınmış olmasına rağmen mitinge üç gün kala  İç İşleri Bakanlığı tarafından   iptal edildi.  Böylece 1990’larda  nükleer  felaketin etkileri anlaşılıp  akabinde Sinop’ta nükleer santral kurulması tartışmaya açılınca  2006 yılı itibariyle her yıl  diğer illerden katılım sağlanarak sorunsuz gerçekleştirilen Sinop’ta Çernobil Anma  Mitingi ilk kez  yasaklanmış oldu.

Daha önce Çernobil  tasfiye memurlarının, Japonya’dan aktivistlerin halkla buluştuğu  mitingde bu yıl  da Fukuşima Nükleer Felaketi’nden bir  tanıklığın paylaşımına da yer verilecekti. İlginç  olan diğer bir konu  ise mitingin iptaliyle beraber Fukuşima tanığının   bir gün önce  katılacağı panelin de iptal edilmesi oldu.

Şüphesiz Sinop Nükleer Santrali’nin yapım maliyetinin arttığına dair  Japonya tarafından  yapılan açıklamalar; Sinop’taki sivil toplum örgütlerinin başarılı örgütlü  mücadelesi; Samsun Elektrik Mühendisleri  tarafından hazırlanan  bir sergi ile Sinop’taki nükleer santralin sebep olacağı çevresel tahribatın çarpıcı şekilde gözler önüne serilmesi ; Çernobil ile Fukuşima Nükleer Felaketi’ne  dair tanıklıkların halkla buluşması; bilgi paylaşımı, sivil toplumun baskı karşısından gösterdiği dayanışma  refleksi bu yasaklamada biraz etkili oldu. Özellikle planlanan erken seçim öncesinde  toplumun sesi ve akıllarda kalacak görüntüsü bastırılmak istenmiştir.

Bu gelişmeler bağlamında 19 Nisan günü Sinop NKP Yürütmesi ve Miting Tertip Komitesi  adına Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu tarafından yapılan yazılı açıklamayla mitingin iptal edildiği şöyle açıklandı:

Sinop NKP olarak Çernobil Felaketinin 32. ve Fukuşima’nın 7. Yılı nedeniyle
22 Nisan 2018 pazar günü için planladığımız;“Sinop Nükleer Santral İstemiyor” konulu mitingimiz İç işleri Bakanlığı talimatıyla yasaklanmıştır. Buna bağlı olarak 21 Nisan 2018 Cumartesi günü yapmayı planladığımız; “Çernobil’den Fukuşima’ya Nükleer Santraller Gerçeği” konulu panelimiz de yasaklanmıştır”

NKP’lerden Eş zamanlı basın Açıklamaları 

Mitingin yasaklanmasına  mukabil 22 Nisan 2018 günü saat 13.00’da Sinop Nükleer Karşıtı Platform olarak kitlesel katılımlı bir basın açıklaması ve söyleşi gerçekleştirileceği bildirilerek diğer yerel örgütlere de  eş zamanlı basın açıklaması yapmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Istanbul’da 22 Nisan 13:00 Beşiktaş Kartal Heykeli önünde

Sinop’taki Çernobil Mitingine katılmak için hazırlıklarını yürüten İstanbul NKP bileşenlerine danışmak suretiyle Istanbul Beşiktaş’ta Saat 13:00’da  çarşı içindeki Kartal Heykeli önünde bir basın açıklaması yapacağını açıkladı.

İstanbul NKP’den Sinop NKP ile eş zamanlı basın açıklamasının detayları

Bir kez daha net biçimde görüldüğü üzere siyasi iktidar OHAL koşullarını kendi üzerinde baskı oluşmayacak şekilde araçsallaştırmakta, tayin ettiği kararlara istinaden aykırı seslerin çıkmasına da bir o kadar tahammülsüz görünmektedir. Çernobil gibi Dünyaya kan kusturmuş bir nükleer felaketin anması üzerinden ülke sınırları içinde kurmayı planladığı nükleer santrallere dair olumsuz fikirlerin biriktirilmesine ve sözlerle sokakalara dökülmesine seyirci kalamayan siyasi iktidar ancak  gerçek bir seçime kadar bu şekilde idare edebilir.

 

Haber: Pınar Demircan 

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.