ManşetHayvan Hakları

Sokak hayvanlarını öldürme çağrısı yapan Yıldız Tilbe’ye suç duyurusu

0

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, şarkıcı Yıldız Tilbe’ye sokak hayvanlarına yönelik “Bölgenin halkı zehirli et versin, hepsi gebersin” dediği tweeti sebebiyle suç duyurusunda bulundu.

Merkez, açıklamasında, “Halkı suç işlemeye ve kanunlara uymamaya, hayvanlarımızı öldürmeye teşvik ve tahrik eden, kin ve düşmanlığa yönlendiren Yıldız Tilbe hakkında tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.

Açıklamanın devamında, “Hayvanlara zehirli et vererek öldürülmeleri yönündeki çağrı, Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 214’teki suç işlemeye tahrik suçunu oluşturur. Sahipsiz de olsa bir köpek, kedi gibi evcil hayvanı öldürmek 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu m. 28/A/2’deki suçu oluşturacaktır” hatırlatması yapıldı.

Suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesinin TCK m. 218 uyarınca cezayı yarı oranında artıracağını belirten İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, “Eğer bu çağrı nedeniyle tahrike konu 5199 sayılı Kanundaki suç da işlenirse, TCK M. 214/3 uyarınca Tilbe bu suçtan da azmettiren olarak sorumlu tutulacaktır” açıklamasını da ekledi.

‘Bizler yaşatmak için varız’

Tilbe’nin söz konusu tweetinin ardından, “YıldızTilbeBoykot etiketiyle yapılan paylaşımların yanı sıra ünlülerden de tepki geldi. Sanatçı Ajda Pekkan, “Sokak hayvanları sahipsiz değildir” dediği Instagram paylaşımında, “Savaşa ve şiddete karşı duruşumuzu hayatın her alanında ve her canlıya yapılacak vahşete ve baskıya karşı da göstermemiz gerekiyor. Gerçekten çok üzgünüm. Mazlumları hedef alan hiçbir ölüm fermanına sessiz kalamam. Bizler yaşatmak için varız” dedi.

Sanatçı Ceylan Ertem de Tilbe’nin tweetine, “Hiç yakışmadı.Çok kızdım ve üzüldüm. Bir an evvel bu korkunç twiti silip, özür dileyip hatta konser gelirini sokak hayvanlarına bağışlamalı. Binlerce hayvan öldürülürken ve bunu önüne geçemiyorken biz, bu tür açıklamalar cinayetlere ortak olmaktır benim gözümde!” sözleriyle tepki gösterdi.

Tilbe, gelen tepkilerin ardından tweeti sildi ve “Beni kimse hayvan düşmanı ilan edemez. Madem bu kadar hayvan seviyorsunuz hadi alın evinize birer tane” gibi bazı açıklamalarla kendini savundu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.