Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Sokağa çıkma kısıtlamasız ilk cumartesi: Sokaklarda kalabalıklar arttı, vaka sayıları artabilir

0
Birçok ilde cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından, halk sokaklara ve meydanlara koştu. Ancak, hafta sonu şehirlerde yaşanan kalabalık, koronavirüs vaka sayılarında artışa neden olabileceğine dair endişeye neden oldu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) çoğu ilde vakaların yüzde 50-100 oranında arttığını açıkladı.

100 bin kişide haftalık vaka sayısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık koronavirüs vaka sayılarını gösteren insidans haritasını açıkladı.
Haritaya göre, 100 bin nüfusta vaka sayısı en fazla olan ilk beş il, Samsun, Sinop, Giresun, Ordu ve Trabzon oldu.
Vaka sayısı en düşük olan iller ise, Hakkari, Şırnak, batman, Mardin ve Siirt oldu. Samsun’da 100 bin nüfusta 348,36 vaka görülürken, Hakkari’de 100 bin nüfusta 5,35 vaka görüldü.
İstanbul’da 100 bin nüfusta vaka sayısı 111,57 olduğu açıklandı.

İstanbul kırmızıya döndü

İstanbul’un rengi geçtiğimiz hafta turuncu iken, 100 binde 22 artışla kırmızıya döndü.
Cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlanmasının uygulanmadığı İstanbul’da sokaklardaki kalabalık endişe yarattı. Cumartesi günü havanın yağışlı olmasına rağmen insanlar kendilerini sokağa attı. Hafta sonu İstanbul’da yaşanan bu kalabalık, vaka sayılarında artışa neden olabilir.
İstanbul, önümüzdeki hafta da kırmızı renkte olursa, pazar günleri hariç akşam 19.00’a kadar açık olan kafe ve restoranların yeniden kapanması bekleniyor.
Ankara ve İzmir ise turuncu renklerini korudu. Ancak, vaka sayılarındaki artışın da önüne geçemedi.

Renk haritası haftaya açıklanacak

Sağlık Bakanlığı illerin renk haritasını haftaya açıklayacak. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, renk kodlarının belirlenmesinde tek kriterin vaka sayısı olmadığı, bununla birlikte nüfusa oranı, artış veya düşüş oranı, aşılama oranı, yoğun bakım ve servis kapasiteleri gibi kriterler de göz önünde bulundurularak bir hesaplama yapılacağı açıklandı.
Renk haritası iki haftada bir güncellenerek yayımlanacak. Bu renk haritasıyla illere göre kısıtlamalar da belli olacak.

TTB: Çoğu ilde vakalarda yüzde 50-100 oranında artış oldu

Türk Tabipleri Birliği, Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada, son bir hafta içerisinde çok yüksek riskli ilk sayısının 17’den 26’ya çıktığını duyurdu. Çoğu ilde de vakalarda yüzde 50-100 oranında artışın yaşandığına dikkat çekildi:
Son bir hafta içerisinde çok yüksek riskli il sayısı 17’den 26’ya çıktı. Çoğu ilimizde vakalarda %50-%100 arası artış var. Bir yılı geride bıraktığımız Pandemiye karşı yaygın testle taramaya dayalı etkili bir stratejimiz yok. Pandemi yönetilemiyor, bedelini toplum olarak ödüyoruz.”

İç Anadolu’da da  hafta sonu hareketlilik görüldü

Sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı ilk cumartesi günü Kayseri, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Sivas, Kırıkkale ve Kırşehir’de gibi illerde de cadde ve meydanlarda hareketlilik yaşandı.

Cumartesi günü Kırşehir

You may also like

Comments

Comments are closed.