Doğa MücadelesiEkolojiKentManşet

Söğütlüçeşme’de ağaç kesimi: Paravanlar arkasında talan ve yıkım var

0

Kadıköy, Söğütlüçeşme’deki Marmaray İstasyonu mevkisinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Akfen İnşaat tarafından yürütülen Viyadük İnşaat ve Çevre Düzenlemesi projesi adıyla bölgede ağaç kesimi yapıldığı ortaya çıktı.

Ağaç kesiminin ortaya çıkmasının ardından ekoloji örgütleri olaya tepki gösterdi.

Eleştiriler sosyal medya üzerinden #Söğütlüçeşmede250AğaçKesildi etiketiyle paylaşıldı. Proje kapsamında 250’yi aşkın ağacın kesildiği bildirilmişti.

Kadıköylüler Söğütlüçeşme’deki projeye karşı bir eylem gerçekleştirerek basın açıklamasında bulunmuş, “Haydarpaşa Garı işlevsiz bırakılarak Söğütlüçeşme’yi trenlerin son durağı yapmak istiyorlar” demiş ve eklemişti:

“Söğütlüçeşme’ye gar ve AVM planlamak, kent planlama ilkelerine, tekniğin ve bilime aykırıdır. Bu proje İstanbul’a ihanettir, tarihimize ihanettir. AKP’nin rant ve talana dayalı  Projenin hayata geçmesini önleyemezsek deniz ulaşımı tali kılınarak minibüs, otobüs, metrobüs, marmaray, hızlı tren gibi ulaşım araçlarının tümü bu bölgeye yüklenecektir. Bunların hiç birisi İstanbul ve Kadıköy ulaşım gerçekliğinin düşünülmediğini gözler önüne sermektedir.”

İnşaatın önüne çekilen panolara “TCDD inşaatı ruhsatsız” ve “ AVM’ye hayır” gibi yazılar yazıldı.

Validebağ Savunmasınca da inşaat alanından videoları paylaşarak “Kadıköy’de neler oluyor biliyor musunuz?” diye sordu ve şu tepkiyi gösterdi:

“Söğütlüçeşme tren istasyonunda yüksek paravanlar arkasında talan ve yıkım var! TCDD viyadük inşaatı diyor, ancak AVM yapımı var. 100 yaşına yakın, belki daha fazla olan 250 ağaç kesildi.”

Söz konusu alana AVM yapıldığına ilişkin iddia ağaçların kesimiyle yeniden gündeme geldi. Ancak alışveriş merkezine benzer bir gar binasının inşasına ilişkin proje Temmuz 2021’de İstanbul 13. İdare Mahkemesince iptal edilmişti.

Yeryüzü Ekoloji Kolektifi tarafından yapılan değerlendirmede ise “TCDD ve AKFEN’in Kadıköy Söğütlüçeşme’de sürdürdüğü kaçak inşaat sırasında çok sayıda ağaç kesildi. Kent suçunu gizlemek için yapılan paravanlar yetmez, demiştik. Şimdi üzerinde doğru bilgiler mevcut!” denildi.

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması tarafından yapılan açıklamada ise “Hükümet, TCDD ve Akfen #Söğütlüçeşmede250AğaçKesildi ğini halktan saklamak için bu panolarla alanı çevrelemiş ama Kadıköy halkının gerçekleri ortaya çıkarmasına engel olamadı. Kadıköy halkı bu ruhsatsız projeye izin vermeyecek” ifadeleri kullanıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.