DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Slovakya’da herkese Covid-19 testi başladı, sıra Liverpool’da

0
Slovakya, koronavirüs salgınında ikinci dalganın önüne geçmek için dev bir proje başlatarak ülkede yaşayan 10 yaş üstü herkese Covid-19 testi yapmayı hedefliyor. 5,5 milyon nüfuslu ülkede iki günde 3.6 milyondan fazla insan -nüfusun üçte ikisi- teste tabi tutuldu. 

Covid-19 vakalarının artmaya başlamasının ardından geçen ay 10 yaşın üzerindeki herkesi test etmek için devasa bir arayışa girmeye karar veren ülkede başlatılan “Ortak Sorumluluk” adlı program Avrupa’da geniş çaplı genel kapsamlı testler için ilk girişim. Proje kapsamında ülke genelinde beş binden fazla test merkezi kuruldu. Programın resmi web sitesine göre, katılanların % 1’den biraz fazlası Covid-19 pozitif çıktı; bu da toplamda toplamda yaklaşık 38.359 kişiye denk geliyor. 

Hızlı ‘antijen testi’ yapılıyor

Ordu mensuplarının yanı sıra Avusturya ve Macaristan’dan da sağlık çalışanlarının görev aldığı merkezlerin bazılarında, ilk günde uzun kuyruklar oluştu. Slovak yetkililer, PCR yerine daha az güvenilir olan ve 15 dakikada sonuç veren antijen testi kullanma kararı aldı. Başbakan Igor Matovic, 13 milyon antijen testinin kullanıma hazır olduğunu duyurdu. Slovak lider ayrıca, hayatların kurtarılması ve ülkenin tamamen karantina altına alınmaması için halka test yaptırması çağrısında bulundu.

Warwick Üniversitesi‘nde bulaşıcı hastalık modelleme uzmanı ve Birleşik Krallık hükümetinin bilimsel danışmanı Mike Tildesley de, hastalığın yayılmasını kontrol etmek için alternatif olarak uzun vadede etkili kitle testlerinin kullanılabileceğini söyledi.

“Bununla birlikte, birinin negatif sonucu çıkmasının birkaç gün sonra mutlaka enfeksiyondan kurtulacağı anlamına gelmediğini anlamak önemlidir” diye konuşan Tildesley, “Etkili bir strateji olması ve sıkı önlemlerin gevşetilmesini sağlamak için herhangi bir kitle testi stratejisinin düzenli aralıklarla (birkaç günde bir) gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi. 

Toplu test kampanyasına katılım gönüllü. ancak test yaptırmayanlar 10 gün boyunca kendilerini izole etmek zorunda kalacak. Başbakan Matoviç, maskelerin Slovakya’daki bütün kamu alanlarında zorunlu olmaya devam edeceğini söyledi. Kitlesel toplantıların yasaklanması gibi diğer önlemler, toplu testler tamamlandıktan sonra bile uygulanmaya devam edecek.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre, Slovakya’da salgının başından bu yana 219 kişi Covid-19’dan dolayı hayatını kaybetti, 57 bin 664 kişiye tanı konuldu.

Liverpool’da da herkese iki hafta bir test

 
Liverpool'da pilot uygulama: Herkese iki haftada bir Covid-19 testi yapılacak
 
İngiltere’nin Liverpool kentinde de bu hafta başlatılacak bir pilot uygulamayla şehrin tüm sakinlerine iki haftada bir Covid-19 testi yapılacak. Test sonuçları bir saatte alınacak. Başarılı olması halinde uygulamanın milyonlarca kişiyi kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor. 

Uygulama için kentin farklı noktalarına yeni test merkezleri kurulacak. Testleri yapacak sağlık ekiplerine iki bin kadar askerin de destek vereceği açıklandı. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson uygulamayla ilgi bilgi verirken, “Bu testler, belirti göstermeyen ve farkında olmadan hastalık bulaştıran binlerce kişiyi tespit etmemizi sağlayacak” dedi.

Hastalık belirtisi göstermeyenleri de kapsayacak uygulama mümkün olduğu kadar çok sayıda virüs taşıyıcısı tespit ederek bulaşma zincirinin kırılmasını amaçlıyor. Her beş Covid-19 hastasından dördünün belirti göstermediği düşünülüyor.

Perşembe günü ‘sıkı karantina’ başlıyor

Yaklaşık 900 bin nüfuslu Liverpool, İngiltere’de en fazla korona virüsü kaynaklı ölümün görüldüğü kentler arasında yer alıyor. Liverpool ve çevresinde 30 Ekim itibarıyla bir haftada 1754 vaka tespit edildi. Bölge ise ortalaması 153.

Bu arada Perşembe gününden itibaren kentte yeniden dört hafta süreyle sıkı karantina önlemleri uygulanacak. Yarın parlamentoda oylanacak önlemlerle bar ve restoranlarla işletmelerin çoğunun kapatılması öngörülüyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.