Doğa MücadelesiManşet

Siyanürcü şirket yıkmak için evleri topluyor

0

Kütahya’da bir süre önce siyanürlü madencilik faaliyetiyle zehirlenmelerin yaşandığı Dulkadir köyü, maden şirketi tarafından satın alıp yıkım yoluyla insansızlaştırılıyor.

Kütahya’da Mayıs 2011’de yaşanan siyanür zehirlenmeleriyle gündeme gelen Dulkadir Köyü, maden şirketi tarafından insansızlaştırılıyor. 2011 Mayıs’ında Eti Gümüş A.Ş’ye ait madende siyanürlü havuzun çökmesi sonucu siyanür toprağa, havaya ve suya karışmış, madenin civarında bulunduğu Aliköy Beldesi’ne bağlı köyler zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bu köylerde uzun yıllardır kanser ve hayvan ölümleri başta olmak üzere siyanüre bağlı ölüm ve hastalıklar olduğu ortaya çıkmıştı.

Şirket yeni bir havuzla faaliyet alanını büyütüyor
2011’de siyanür havuzunun çöktüğü dönemde TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı olarak Kütahya’da incelemelerde bulunan Cemalettin Küçük, geçen hafta Kütahya’ya bir ziyarette bulundu. Bu ziyaretinde maden tehdidi altındaki köylerin insansızlaştırıldığına tanıklık etti. Sendika.Org’un ulaştığı Cemalettin Küçük, Eti Gümüş A.Ş’nin zehirlenme vakasıyla gündeme gelen ve köylülerin şirkete tepkili olduğu Dulkadir Köyü’nde evleri satın alarak parça parça yıkım gerçekleştirdiğini aktardı. Köyde yalnızca 5 hanenin kaldığını belirten Küçük bu sabah (4 Haziran) köylülerin kendisini arayarak yeni bir yıkımın daha gerçekleştiğini haber verdiğini belirtti. Eti Gümüş A.Ş pazarlık yaparak köylülerin evlerini satın alarak yıktığı için köyün bir enkaz bölgesine dönüştüğüNÜ ve köylülerin de evlerini sattıktan sonra köyden göç ettiğini aktaran Cemalettin Küçük, maden şirketinin bir yandan bölgeyi insansızlaştırırken bir yandan da faaliyet alanını büyüttüğünü söyledi. Şirketin diğer köyleri etkileyecek biçimde yeni bir siyanür havuzu kurduğu Küçük’ün aktardığı bilgiler arasında yer alıyor.

(sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.