EnerjiDünyaManşet

Avustralya’da bir tesis birayı elektrik enerjisine dönüştürüyor

0

Koronavirüs salgını nedeniyle Australya Pub’larının depolarında milyonlarca litre bira bayatlamaya yüz tutmuş halde bekleyedursun, Güney Avustralya’nın Adelaide kentinin batısındaki Glenelg Atık Su Arıtma Tesisi, birayı; diğer atıklar ve lağım sularıyla birleştirilerek biyogaza dönüştürüyor.

Biranın enerjiye dönüşümü basitçe biyogaz salgılayan doğal bakterilerin büyük tanklarda ve yüksek sıcaklıklar altında birayı biyolojik olarak parçalaması işlemine dayanıyor. Bu sürecin sonunda açığa çıkan elektrik enerjisi, tüm tesisin çalıştırılmasında kullanılıyor.

Euronews‘ün aktardığına göre, her hafta 150 bin litre tarihi geçmiş birayı alarak yeniden işleyen ve toplamda 1.200 eve yetecek enerji elde eden tesis, böylelikle yalnızca bir ay içinde yenilenebilir enerji miktarını 654 megavatsaate yükseltti.

Sürecin atık su tesisinde rekor enerji üretimini sağladığını belirten SA Water Yöneticisi Lisa Hannant, tesise bağışlanan birayı “sıvı altın” olarak nitelendiriyor.

Yenilenebilir enerji elde etmek için bira kullanmak, endüstrilerin Covid-19 kısıtlamaları sırasında almaya mecbur olduğu uygun önlemlere yalnızca bir örnek. Hannant durumu şöyle özetliyor:

Sektör sağlam kaldı. Bunu yaparken de hem kaynaklarının boşa gitmesini engellediler hem de çevre için olumlu bir sonuç yarattılar.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.