TürkiyeManşet

Şırnak’taki istismar meclis gündeminde

0

Şırnak’ta 14 Temmuz günü bir uzman çavuşun 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar etmesiyle ilgili medyada yer alan haberler HDP milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Nuran İmir ve Hasan Özgüneş tarafından TBMM gündemine getirildi.

Vekiller konuya dair meclis araştırması açılması için verdikleri teklifle ilgili yaptıkları açıklamada, Şırnak ve ilçelerinde kolluk kuvvetleri ve kamu görevlileriyle ilgili daha önce de çocuklara yönelik istismar haberlerinin basında yer aldığını belirtti:

Büyük tepki çeken cinsel istismar vakasının yeni vakaların yaşanmaması adına ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması, istismara maruz kalan çocukların tespit edilerek psikolojik destek verilmesi, istismar uygulayan kişilerin tespit edilerek bu kişiler hakkında ağır cezai yaptırımların uygulanması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.

Teklifte ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun 2018’de hazırladığı raporun atıf yapıldı ve cinsel suçların yüzde 46’sının çocuklara karşı işlendiği, son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuğun doğum yaptığı ve çocuğun cinsel istismarında Türkiye’nin dünya listesinde üçüncü sırada olduğu hatırlatıldı. Açıklamada Şırnak’ta daha önce kolluk kuvvetlerinin ve kamu görevlilerinin adının karıştığı cinsel istismar vakalarına da değinildi.

Açıklamada Valiliğin olayı önemsiz gösteren söylemi de eleştirildi.

Vali ‘aşırı alkollüydü’ demişti

14 Temmuz’da 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli Uzman Çavuş A. A Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulunması ve çocuğun çığlık atması üzerine vatandaşlar tarafından yakalanmış, Şırnak Valiliği olayla ilgili açıklamasında fail için “çevreyi rahatsız eden vatandaş” ve “aşırı alkollüydü” gibi söylemler kullanmıştı.  

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Valiliğin sözlerine “Daha gözaltı devam ederken yapılan Valilik açıklaması tacizi meşrulaştırmadır, Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğa taciz’den sonra yapılan Valilik Açıklaması: Aşırı derece alkollü… Valiliğin görevi tacizci uzman çavuş olunca savunma rolüne soyunmak mıdır?” diyerek tepki göstermişti.

Olay dün öğlen saatlerinde kent merkezinde toplanan bir grup vatandaş tarafından da protesto edilmişti.

Olayla ilgili olarak açıklama yapan Şırnak Barosu da, sürecin yakından takip edildiğini ve mağdur ve tanık beyanları ile kamera delillerinin dosyaya alınması için çaba gösterildiğini belirtti. Baro’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Olayın failinin kamu görevlisi olması nedeni ile yaşadığımız mağduriyet daha da artmıştır. Çocuğa karşı gerçekleştirilen her saldırının karşısında durduğumuzu bir kez daha yineleyerek; olayın tüm yönleri ile açığa çıkması için yakından takip ettiğimizi kamuoyuna saygı ile arz ederiz.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.