YerelDoğa MücadelesiManşet

Şırnak’ın Toptepe Köyü’ne yağan kömür tozu bağı bahçeyi kuruttu, köylüler isyanda

0

Şırnak‘ın Toptepe (Avgamasya) köyüne kurulan kömür kırma ve eleme sahasından çıkan toz, ev ve tarım arazilerinin üstüne yağıyor. “Zehirleniyoruz” diyen köylülerin şikayeti ise dikkate alınmıyor.  

MA‘dan Zeynep Durgut’un aktardığına göre, köye kurulan çok sayıda kömür kırma ve eleme sahası, köylülerin sağlığını tehdit ediyor. Kömür sahalarından önce yemyeşil olan köy, son dönemde siyaha bürünmüş durumda. Eleme sahalarından kalkan tozlar, ev, bağ-bahçe ve tarımsal alanların kurumasına neden oldu. Yaşanan durum karşısında köylüler defalarca şikayetçi olmalarına rağmen bir çözüm üretilemedi. Her yıl imza toplayıp sonuç alamayan köylüler, rant için hayatlarının tehdit altında olduğunu belirtti. 

‘Topladığımız imzalar, sonuçsuz kaldı’ 

Evi kömür sahasına yakın olan yöre halkından Vesile Güngen, eski bölgenin en yeşil köylerden birisinin Avgamaysa olduğunu belirterek şunları söyledi. 
 
Köyümüz çok güzeldi. Ancak kırma ve eleme sahası açıldıktan sonra bizim için köy hayatı zehir oldu.  Neye elimizi uzatsak elimiz simsiyah oluyor. Evi sürekli yıkamaktan başka bir iş yapamıyoruz. Bunu bize yaşatmaya hakları yok. Bahçemizden sebze ve meyve yemeğe hasret kaldık. Kömür tozu simsiyah yapıyor. Kimse bizim ne yaşadığımızı bilmiyor ve görmüyor. Her yıl 10 defa imza topluyoruz. Ama rant peşinde olanlar sürekli olarak imzalarımızı görmüyor ve bu talebimizi reddediyor. Kömür tozundan herkes zarar görüyor. Bir an önce buradan kaldırılmasını istiyoruz” 

‘Kömürünüz bizi öldürüyor’ 

Köy halkından Devlet Güngen de ektikleri sebze ve meyvelerin artık yetişmediğini belirterek şunları söyledi:
 
“50 TL’lik bir fayda bile sağlayamıyoruz. Eskiden böyle değildi. Zenginler çıkarları için bizi zehirliyorlar. Yapmasınlar. Kömür taşıyan kamyonlar çadırsız götürülüp ve getiriliyorlar. Kürtlerin yaşadığı şehirler olunca her şeyi tedbirsiz yapıyorlar. Bu hak mıdır? Bizler davacıyız. Dirseklerimize kadar kömür oluyoruz. Diyorlar, koronavirüsten kendinizi koruyun. Biz böyle bir durumda kendimizi nasıl koruyacağız? Kömürünüz bizi öldürüyor” 
 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.