Doğa MücadelesiDünyaEkolojiManşet

Panama’da iki çevre aktivisti bakır madenine karşı direnirken öldürüldü

0
Fotoğaf: Bienvenido Velasco/EPA-EFE

Panama’da Kanadalı First Quantum Minerals şirketinin iştiraki olan Minera Panamá‘ya ait açık ocak bakır madenine karşı yapılan protestolarda iki aktivist öldürüldü.

1 Kasım’da meydana gelen cinayetin haftalar öncesinde madene onay verilmişti. 20 Ekim’de onaylanan bakır madeni için, başkentin batısındaki, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olan bir orman seçildi.

AP‘nin aktardığına göre; madene karşı başlatılan protestolarla birlikte hükümet tarafından şirketle imzalanan sözleşmenin feshedilmesi bekleniyordu. Ancak 2 Kasım’da ülkenin meclisinde gece geç saatlerde gerçekleştirilen tartışmayla bu karardan geri adım atıldı.

Fotoğraf, polisin göstericilere attığı biber göz yaşartıcı gazı polislere geri atan bir eylemciyi gösteriyor. - Fotoğraf: Arnulco Franco / AP Photo

Fotoğraf, polisin göstericilere attığı biber göz yaşartıcı gazı polislere geri atan bir eylemciyi gösteriyor. – Fotoğraf: Arnulco Franco / AP Photo

20 yıl işletilmesi için izin verilen maden ocağının verimliliğine göre 20 yıl daha işletilmesi söz konusu.

Ölümler ise maden ocağının doğayı tahrip etmesinin önüne geçmek isteyen aktivistlerin yol kapatma eylemi sırasında meydana geldi. 7 Kasım’da, üçüncü haftasında devam eden protesto sırasında gerçekleştirilen cinayetlerin akabinde olayla ilgili bir kişinin tutuklandığı bildirildi.

Newsroom Panama ve Agence France-Presse‘e göre polis daha sonra şüphelinin fotoğrafını paylaştı ve şüphelinin ABD ve Panama çifte vatandaşlığına sahip bir avukat ve profesör olan 77 yaşındaki Kenneth Darlington olduğunu açıkladı.

Öldürülen kişilerin ise Abdiel Díaz ve Iván Mendoza olduğu, birinin eğitimci diğerinin ise San Carlos bölgesindeki bir okulda çalışan bir eğitimcinin eşi olduğu belirlendi.

Amerikalı avukat ve profesör 77 yaşındaki Kenneth Darlington

Amerikalı avukat ve profesör 77 yaşındaki Kenneth Darlington – Fotoğraf: Bienvenido Velasco:EPA-EFE

New York Post’a göre; Amerikalı avukat ve profesör 77 yaşındaki Kenneth Darlington’ın Pan-Amerikan Otoyolundaki barikata rahatça yaklaştığı ve göstericilerle tartışırken silahını çekip ateş açmadan önce parmağını salladığı görülüyor.

Diğer görüntülerde Panama City’nin batısındaki Chame bölgesinde yoldaki cesetlerin etrafında duran insanların yanı sıra silahlı saldırganın kelepçelenerek bir ekip arabasına götürüldüğü görülüyor.

Fotoğraf, protestolarda yer alan bir aktivisti gösteriyor -Fotoğraf: Arnulco Franco / AP Photo

Fotoğraf, protestolarda yer alan bir aktivisti gösteriyor -Fotoğraf: Arnulco Franco / AP Photo

Olay anını gösterdiği belirtilen bir video ise sosyal medyada paylaşıma sokuldu. Videoda silah taşıyan saldırganın, barikattaki bir lastiği kaldırdığı ve bu sırada da yerde bir kişinin bedeninin olduğu görüldü.

Olayın ardından ortaya koyulan bazı haberlerde ise aktivistlerin bir kişi tarafından ezilerek öldürüldüğüne yer verilmişti.

Daha önce de ateşli silah bulunmaktan tutuklanıp serbest bırakılmıştı

İki aktivisti öldüren Darlington’un 2005’te, polis tarafından Paitilla‘daki bir daireye yapılan baskının ardından tutuklanmıştı. Darlington o sırada iki savaş silahına sahip olduğunu, ancak bunları koleksiyoncu olarak bulundurduğunu söylemişti. Avukat, savaş silahları ve mühimmat bulundurduğu gerekçesiyle soruşturuldu ancak kefaletini ödedikten sonra serbest bırakıldı.

Darlington, 23 Temmuz 2005 tarihinde kara para aklama suçundan hüküm giyen finansçı Marc Harris‘in sözcülüğünü yapmıştı.

Fotoğraf, 23 Ekim 2023’te, maden ocağının hayata geçirilmesi için şirket ve hükümetin imza attığı sözleşmenin ardından protesto gerçekleştiren aktivistleri gösteriyor. - Fotoğraf: Arnulco Franco / AP Photo - Panama

Fotoğraf, 23 Ekim 2023’te, maden ocağının hayata geçirilmesi için şirket ve hükümetin imza attığı sözleşmenin ardından protesto gerçekleştiren aktivistleri gösteriyor. – Fotoğraf: Arnulco Franco / AP Photo

Ne olmuştu?

24 Ekim’de ülkedeki eğitim ve inşaat sendikaları, söz konusu madenin 75 mil (120 kilometre) batısındaki Colon eyaletindeki ormanlık arazileri ve önemli yeraltı sularını tehdit ettiğini söyleyerek çevrecilerle birlikte eylemlere öncülük etti.

Meydana gelen cinayetlerin öncesinde, 24 Ekim’de Panama Şehri genelinde barışçıl protestocular el ilanları dağıtmıştı, ancak başkentin yakınlarındaki bazı bölgelerde polis protestoculara göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Hükümet, bu süreçte Panama’nın şimdiye kadarki en büyük özel yatırımı olan madenin ülke ekonomisine yaptığı “muazzam katkıyı” vurgulamak için sosyal medyayı kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.