DünyaManşet

SIPRI: Nükleer başlık sahibi ülkeler azaldı, silahların etkileri artıyor

0

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü‘nün (SIPRI) açıkladığı 2020 raporuna göre, 2018’in başına oranla bu yıl dünya genelindeki nükleer silah sayısında azalma oldu. Ancak bu silahlara sahip ülkeler, cephanelerin modernizasyonuna devam ediyor ve rapora göre, bu durum nükleer savaş riskini artırıyor. 

SIPRI’nin raporunda ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore’nin 2018 yılı başında 14 bin 465 olan nükleer silah sayısının bu yılın başında 13 bin 865’e düştüğünün tahmin edildiği kaydedildi.

Dünya genelindeki nükleer silah sayısında yaşanan gerilemede, ABD ve Rusya’nın büyük katkısı olduğuna işaret edilen raporda Washington yönetiminin 2018 başında 6 bin 450 olan nükleer silah sayısını bu yıl 6 bin 185’e, Rusya’nın ise bu sayıyı 6 bin 850’den 6 bin 500’e düşürdüğü aktarıldı.

Bu iki ülke,  ellerindeki nükleer silah sayısını kullanım süresi dolmuş nükleer silahları ’emekli ederek’ düşürseler de halen dünyadaki nükleer silahların yüzde 90’nına sahipler. İki ülke 2010’da Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması‘nı imzalamıştı.Raporda 2019’da her iki ülkenin de nükleer silahların azaltılması konusunda anlaşmada belirtilen sınırların altında kaldığı ve anlaşmanın, her iki taraf da uzatmayı kabul etmedikçe Şubat 2021’de son bulacağı belirtiliyor. 

Çin, Pakistan ve Kuzey Kore sayıyı artırdı

ABD ve Rusya’nın yanı sıra İngiltere‘nin nükleer silah sayısını 215’ten 200’e düşürdüğü ifade edilen raporda, Çin‘in 280’den 290’a, Pakistan‘ın 140 ila 150 arasından 150 ila 160’a, Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti‘nin (Kuzey Kore) 10 ila 20 arasından 20 ila 30’a çıkardığı bilgisine yer verildi.

Fransa ile Hindistan‘ın elinde nükleer silah sayısının 2018 başına oranla değişmediği, Paris’in 300, Yeni Delhi’nin ise 130 ila 140 arasında nükleer silaha sahip olduğu ifade edildi. İsrail’in ise 2018 başında 80 nükleer silaha sahip olduğu, bu sayısının 2019’da 80 ila 90 arasında seyrettiği dile getirildi.

Raporda, nükleer silaha sahip devletlerin nükleer cephaneliklerinin durumu ve yetenekleri hakkında doğru, şeffaf ve güvenilir bilgi vermekte isteksiz olduklarına da yer verildi. 

Silahları geliştirmeye devam ediyorlar

SIPRI’nin raporuna dikkat çekilen bir başka nokta ise ABD ve Rusya’nın başını çektiği nükleer güçlerin, söz konusu silahların modernizasyonunu devam ettiriyor oluşu. Washington ve Moskova‘nın nükleer silah başlıklarının, söz konusu silahları taşıyan füze ile uçakların sistemlerinin yanı sıra nükleer silah üretim tesislerinin modernizasyonu için kapsamlı ve oldukça maliyetli programlar yürüttüğü kaydedildi.

Aralarındaki siyasi ve askeri ihtilaflar dikkate alındığında ABD ile Rusya’nın nükleer silahlarını azaltmaya devam etme ihtimalinin giderek azaldığı dile getirildi.

Çin, Pakistan ve Hindistan’ın nükleer çalışmalarını artırdığına dikkat çekilen raporda, geçen yıl nükleer silahların testinin yanı sıra orta ve uzun menzilli füzelerin testini erteleyeceğini duyurmasına rağmen Kuzey Kore’nin askeri nükleer programını milli güvenlik stratejisinin merkezi bir unsuru olarak görmeye devam ettiği ifade edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.