Sinop’ta bugün gerçekleşen Karadeniz’de Çevre için Medya ve İletişim Çalıştayı‘nın ardından Evrensel Gazetesi İzmir muhabiri Özer Akdemir ile Yeşil Gazete İklim ve Enerji Haberleri editörü Pınar Demircan‘ın görüşlerini aldık.
Çalıştay esnasında, “Nükleer Santral sevdasının ete kemiğe büründüğü Türkiye gerçeği” başlıklı sunumunda yaşadığı bölge İzmir’de uranyum madenlerinin sondajı ve bölgede terkedilmesini aktaran Özer Akdemir, bu durumun bilimsel raporları da görmezden gelen sonuçlara yol açtığını söyledi. Köprübaşındaki Kasar Köyü, Söke’deki Kısır Köyü ile Gaziemir’deki nükleer atıklardan bahseden Akdemir, ayrıca Uşak Kışladağ altın madeni ile Efemçukuru’ndaki madeni de sunumu sırasında anlattı. Bilirkişi raporlarındaki sahteciliğin de su yüzüne çıktığı Aliağa’ya da değinen Evrensel Gazetesi İzmir muhabiri Özer Akdemir, Şubat ayında Evrensel’de yayınlanan, “Tehlikeli Çarpıtma” başlıklı haberine de referans verdi.
Çalıştay sonrası Pınar Demircan ile sunumu hakkında sohbet de gerçekleştiren Akdemir, “Ülkemizde nükleer santral sevdası var. Mersin ve Sinop nükleer santralleri için ülkeler ile anlaşma yapılmış durumda. Bunun dışında özellikle Ege bölgesinde 35 – 40 yıllık süreçte uranyum işletmeciliği ve uranyum sondajından kaynaklanan bir sıkıntı yaşandı. Bu sıkıntı da o bölgede sondaj yapılan yerlerin hiçbir önlem alınmadan terkedilip gidilmiş olmasından kaynaklanıyor. Bölgeden kaynaklanan radyoaktif kirlilikte bilimsel olarak ispatlanmış ve belgelenmiş durumda. Özellikle kanser ve anomali doğumlar bölgede sıklıkla görülmekte. Ortaya çıkan bu sorunla baş etmekte yetersiz kalan Türkiye, nasıl nükleer santrallerde her zaman meydana gelmesi olası kazalar ile baş edecek sorusu asıl sorulması gereken sorudur” şeklinde konuştu.
Pınar Demircan ise kendi sunumuna Çevre için Medya ve İletişim Ağı Çalıştayı’nda Yeşil Gazete’yi anlatarak başladığını belirtti. Yeşil Gazete’nin gönüllülük ile işleyen bir gazete olduğunu, bir gönüllü ekip tarafından çıkartıldığını, tüm ekibin yoğun olarak internet üzerinden haberleştiğini vurgulayan Demircan, bunun yanısıra sunumunda geçen yıl Nükleersiz.org ve Yeşil Düşünce Derneği organizasyonunda gerçekleşen “Nükleersiz Türkiye için Kürekle Karadeniz” projesinden den söz ettiğini aktardı.
Sunumunun bundan sonraki kısmında Fukuşima’dan ve Yeşil Gazete’de kaleme aldığı Fukişima yazılarına değindiğini söyleyen Yeşil Gazete İklim ve Enerji Haberleri editörü Pınar Demircan, halen bölgede 43 milyon ton katı atık bulunduğunu ve günde 400 ton radyoaktif suyun okyanusa karışarak Kanada kıyılarına kadar ulaştığını çalıştay katılımcıları ile paylaştığını sözlerine ekledi
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)