ManşetTürkiye

Sinop’ta Güney Kore kesin değil, Toshiba beklemede

0
"Sinop nükleer istemiyor"

"Sinop nükleer istemiyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta Güney Kore ile nükleer santral konusundaki çalışmaların henüz istedikleri noktaya gelmediğini belirterek, “11 Kasım’a kadar olumlu katkı koymaları halinde anlaşabiliriz. Olumlu katkı konmaması durumunda, bu anlaşma için zorlanacağız” dedi.

Güney Kore ile ikinci nükleer santral için alt yapısını hazırlanan, hükümetlerarası anlaşmaya zemin olması için yapılan bütün çalışmaların henüz istenilen noktaya gelmediğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: “Biz her iki heyete, Türkiye ve Güney Kore tarafına 11 Kasım’a kadar nihai bir tarih çizdik. Niçin 11 Kasım? Çünkü Sayın Başbakanımızın katılacağı Seul’deki G-20 toplantısında mutlaka bununla alakalı somut bir sonuç elde etmemiz gerekiyor. Artı veya eksi… Daha fazla bu konuyu uzatmak, müzakere sürecini uzatmak bizim enerji yapımıza çok uygun değil. Tabi ki bu anlaşmaların kısa sürede bitmesi beklenemez.

Çok büyük bir anlaşma bu, çok fazla argümanı çok fazla detayı, çok başlığı olan bir anlaşma. Fakat şu anda geldiğimiz noktada Güney Kore ile istediğimiz sonucu henüz elde etmiş değiliz. 11 Kasım’a kadar eğer kendilerinin de olumlu katkı koymaları halinde anlaşabiliriz. Olumlu katkı konmaması durumunda ise tabii ki bu anlaşma için zorlanacağız. Bu anlaşmanın içerisinde Türkiye’nin vizyonunu, ulusal stratejisini, rekabet, piyasa şartlarını Türkiye lehinde kullanabilecek bir yapıyı koymamız lazım. Türkiye lehine olabilecek bir yapının oluşmadığı anda, bizim nükleer enerji güç santralleri ile alakalı kararlılığımız etkilenmez ama bu proje etkilenebilir.”

Türkiye’nin “kayıtsız şartsız” nükleer santrali kurmak isteyen bir ülke olmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, ülkenin bir kısım şartları olduğunu, nükleer güç santralinin ülkeye kazandırılmasıyla ilgili kararlılıklarının bir kısım şartlarla beraber eksilmeden devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin A planının yanı sıra diğer planlarının da olduğunu, bunun yalnızca tek bir ülke ile geliştirilebilecek bir proje olmayabileceğini ifade eden Yıldız, “biz kendilerinden 11 Kasım’a kadar olumlu bir adım bekliyoruz.” dedi.

Toshiba nükleer santrale talip

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, Japon Toshiba firmasının, Sinop’ta yapılacak ikinci nükleer santralin yapımına talip olduğunu bildirdi.

Hong Kong, Çin ve Japonya’yı kapsayan Uzakdoğu gezisinin son durağı olan Japonya’daki temaslarına başlayan Çağlayan ilk olarak Toshiba Corporation yöneticileriyle bir araya geldi. Çağlayan, ardından Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata’yı ziyaret ederek, bir süre görüştü. Bakan Çağlayan, daha sonra da Japon Prensi Tomohito Mikasa tarafından kabul edildi.

Japon işadamlarını Türkiye’de yatırıma çağıran Çağlayan, Toshiba’nın nükleer santralle ilgilendiğini söyledi. Toshiba’nın Sinop’ta inşa edilecek ikinci nükleer santralin yanı sıra nükleer enerji güvenliğiyle ilgili talebinin olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

”Türkiye, nükleer santral konusunda çok zaman kaybetti. İlk nükleer santral işimizi Ruslarla başlattık. Bu, Türkiye için son derece hayırlı bir iş olmuştur. İkinci nükleer santralle pek çok firma yakından ilgileniyor. Uzakdoğu ziyaretinden önce biliyorsunuz ABD ve Kanada’daydım. Gittiğim her yerde işadamları, benimle nükleer santralle ilgili görüşmeler yaptılar. Amerika’da, Kanada’da, Çin’de işadamları bu yönde görüşmelerde bulundular. Sadece Japonlar değil, Amerikan, Kanada, Çin ve Hong Kong firmaları da nükleer santralle çok ilgililer. Bu konuda teklif vermek istiyorlar. Toshiba yöneticileri de, nükleer santral işine girmek istediklerini bana ifade ettiler.” (Milliyet, Zaman)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.