EnerjiManşetUncategorized

Sinop nükleer santrali projesinin ÇED’i yok, yeri belli

0

Sinop’a kurulması planlanan nükleer güç santrali (NGS) için Sinop’un Abalı Köyü yakınlarındaki 1051 hektarlık orman arazisi resmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredildi.

Nükleer santral yerleşkesinin yapılacağı yerin belirlenmesi için görevlendirilen TÜBİTAKTAEK ve EÜAŞ‘ın ölçümleri beklenmeden, Bakanlıklar kendi aralarında yaptıkları anlaşmayla araziyi bilimsel veri olmadan belirledi; Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman arazisini 36 ay süre için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tahsis etti.

harita

Bilimsel veri beklenmeden olur verildi

Birgün’den Doğu Eroğlu‘nun haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı’nın 19 Şubat 2014 tarihli ve “Sinop Nükleer Santrali Sahası” başlıklı yazısı, Sinop’a kurulması planlanan nükleer güç santralinin yer tespitinde sona gelindiğini ortaya koyuyor. Yazıda, “Sinop ili Abalı Köyü hudutları dâhilinde bulunan ve ekte koordinat noktaları verilen 10,517,882 metrekarelik saha, Nükleer Santral yapımı için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgide kayıtlı oluru ile 36 ay süreyle Bakanlığımıza tahsis edilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na olur verme tarihi ise 26 Aralık 2013.  Sinop’a planlanan nükleer güç santraliyle ilgili ilk çalışmalar ise 16 Ocak tarihinde TÜBİTAK, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından başlatılmıştı.

Santral projesini hangi şirketlerin üstleneceği belli değil 

Yerel yaşam hakkı savunucuları ve hukukçular ise Sinop NGS projesiyle ilgili çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılmamasına rağmen kesin yer seçiminin yapılmak üzere oluşunu sakıncalı buluyorlar. Santral projesini üstlenmesi beklenen uluslararası konsorsiyumun henüz belli olmaması, konsorsiyumda hangi şirketlerin yer alacağının bilinmemesinden ötürü Sinop’a kurulacak nükleer enerji teknolojisinin belirsizliğini koruması, şimdiden yer tespiti yapılan santralin ÇED sürecinin oldubittiye getirileceği endişelerini artırıyor.

Araştırma gemisi mart ayında rapor hazırlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Sinop NGS projesi için Sinop’ta 1051 hektarlık orman arazisinin kullanım hakkını devralırken, Sinop açıklarında TÜBİTAK, TAEK ve EÜAŞ ortaklığındaki deniz araştırmaları devam ediyor. 16-23 Ocak tarihlerinde Sinop bölgesindeki 850 deniz millik alanda üç boyutlu akıntı haritalamasının yanı sıra iletkenlik, sıcaklık, derinlik ve tuzluluk ölçümleri yapıldı ve denizden çekilecek soğutma suyu ve atık suların (deşarj) hesaplanmasıyla Sinop NGS için en uygun yeri saptamaya çalışıldı. Bölgede çalışmalarını sürdüren R/V TÜBİTAK Marmara isimli araştırma gemisi, Mart ayı sonlarına dek ölçümlere devam ettikten sonra bir rapor hazırlayacak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredilen 1051 hektarlık orman arazisinin hangi kısmına santral yerleşkesinin kurulacağı kesin olarak belli olacak. Ancak santralin yer tespiti için TÜBİTAK, TAEK ve EÜAŞ’ın henüz kesin rapor oluşturmaması, Bakanlıkların hangi bilimsel verilere dayanarak yer tespitinde bulundukları konusunda soru işaretleri yarattı.

(Birgün)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.