Sinop Nükleer Karşıtı Platform’da yeni dönem

2013 Mayıs ayında AKP Hükümeti’nin  Hükümetler arası anlaşma ile Japonlar tarafından Sinop’a nükleer santral kurulması kararını almasını izleyen süreçte eylemlerine ve faaliyetlerine hız kazandıran Sinop Nükleer Karşıtı Platform(SNKP)’da yeni dönem 27 Kasım tarihinde yürütmeyi oluşturan isimlerin tespit edilmesiyle başladı.  

5...

2014 yılı 2.Olağan Genel Kurulu

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Merkezi Genel Sekteri ve aynı Zamanda NKP Türkiye sekreteri Hüseyin Önder, EMO Enerji Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar, EMO Samsun Şb. Başkanı Mehmet Özdağ, EMO Samsun Şubesi Denetleme Kurulu Başkanı Tarık Tarhan ve Eğitim-sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar’ın, Demokratik Kitle Örgütlerinin, sendika ve siyasi partilerin katılımıyla gerçekleştirilen 2.Olagan Genel Kurul’da kurumsallaşmış kurumların ağırlıklı olduğu bir yapıyla tabana yayılacak bir yürütme kurulu için  görev dağılımının bir hafta sonra yapılması kararlaştırıldı.

27 Kasım günü Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sinop Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz başkanlığında toplanan Yeni Yürütme Kurulunun,  KESK, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TÜRK-İŞ, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD), Sinop Üniversitesi Öğrenci Dayanışması, Nazım Hikmet Kültür Evi, Balıkçılık Kooperatifi, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı(TEMA), Sinop Barosu, EMO, TMMOB gibi kurumların seçeceği kişi veya kişilerden oluşması karara bağlanarak görev dağılımı yapıldı. Buna göre SNKP’de Dönem sözcüsünün ilk 3 ay için EMO Temsilcisi Saygın Doğan ’ın, ikinci 3 ay için ise İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği ile aynı zamanda Mali Komisyon sekreteri görevini yürütecek olan Neşe Özkoç’un olmasına oy birliğiyle karar verildi.

Geçmiş Dönem Sözcüsü Zeki Karataş’ın ise SNKP yürütmesinde KESK’i temsilen yer alması koordinatörlük görevini icra etmesi suretiyle yürütme sürecine katkıda bulunması bekleniyor. Yürütme kurulu , faaliyetlerini yeni oluşturulan Hukuk  Komisyonu, Örgütlenme Komisyonu, Bütçe ve mali İşlerden sorumlu Komisyon ve Halkı Bilgilendirme ve Gençlik Komisyonu üzerinden yerine getirecek .

2014 Sonuna kadar Meclisten onay

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu ve nükleer karşıtı aktivistleri insanı zor bir dönem bekliyor. Ekim sonunda Sinop’ta gerçekleştirilen  7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı’nda  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı, Sinop’ta kurulacak Nükleer Santral inşaatının 2019 yılına kadar başlatılarak ilk iki santralin 2023 – 2024 yılları arasında elektrik üretmeye hazır olacağını belirtmiş hatta söz konusu çalışmalar için de ÇED sürecinin 2016’ya kadar tamamlanmasının planlandığını söylemişti. Diğer taraftan yine kendisinin aktardığına göre Sinop projesi kapsamında Japonya’ da imzalanan hükümetler arası anlaşmanın 2014 sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanması gerekiyor.

 

(Yeşil Gazete )

 

 

 

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR