Hafta SonuKitapManşet

Sineklerin Tanrısı – William Golding

0

Bir söylentiye göre yirmiye yakın yayınevinin basmaya yanaşmadığı Sineklerin Tanrısı, sonrasında yazarına büyük ün ve Nobel’i getiren, yazılışının üzerinden 60 yıl geçtiği halde eskimeyen bir başyapıttır.

Kitap üst metin olarak ıssız adaya düşen çocukların hayatta kalma savaşları olarak okunabilir ama kitabın esas etkileyici olan yanı alt metnidir. Kitapta erdemi Ralph, aklı Domuzcuk, saf iyiliği Simon, zorbalığı Jack ve mutlak kötülüğü Roger temsil eder.

Sineklerin Tanrısı (Lord of the Flies) Golding

Roman Üçüncü Dünya Savaşı sırasında geçer ve çocuklar önce erdem ve akıldan yana hareket ederler, demokratik bir seçimle Ralph’i lider seçerler. Ancak zamanla içlerindeki kötü yan ortaya çıkar ya da haklının değil güçlünün yanında olmanın menfaatlerine daha uygun olduğuna karar verirler. Baskıcı Jack’e pek gönüllü olmasa da bir şekilde boyun eğerler.

Önce iyiliği sonra aklı yok ederler, erdemi de ortadan kaldıracakları sırada adaya gelen gemi ile modern dünyaya geri dönerler. Modern dünyada da savaşın devam ettiği insanlığın erdemi ortadan kaldırmak üzere olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kitabın çevirmeninin Mina Urgan olduğunu, 1963 ve 1990’da iki kez sinemaya aktarıldığını, siyah beyaz olan ilk versiyonun oldukça başarılı bulunduğunu son notlar olarak ekleyeyim.

 

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/william-goldingin-sineklerin-tanrisi-kitabinin-konusu-nedir

 

Mehmet Fırat Pürselim

3mehmet fırat pürselim

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.