DoğaManşet

Şimdiye dek yapılmış en kapsamlı hayat ağacı yayında: Evrimi keşfedin

0
Sarmal fraktal dallar yoluyla, şimdiye kadar yaratılmış en kapsamlı yaşam ağacı üretildi. Ağaç, Dünya’daki 2,2 milyon canlı türü arasında bağlantı kuruyor.

Oxford Üniversitesi‘nden evrim biyoloğu Yan Wong, “Bu, insanların altın köstebekler veya dev sekoyalar olsun, en sevdikleri canlıları bulmalarına ve evrimsel tarihin onları Dünya’daki tüm yaşamın dev ağacını oluşturmak için nasıl birbirine bağladığını görmelerine olanak tanıyor” dedi.

Etkileşimli web sitesi OneZoom‘da yayınlanan yaşam ağacı, şu ana kadar bilim tarafından tanınan yaşamın tüm türleri arasındaki ilişkileri keşfetmemize olanak tanıyor.

 

Imperial College London biyoçeşitlilik araştırmacısı James Rosindell, çalışmayla ilgili olarak “İnsanlara, evrimsel tarihi ve dünyadaki yaşamın genişliğini tüm güzelliğiyle takdir etmeleri için tamamen yeni bir yol sunmayı umuyoruz ” dedi:

“İki milyon tür, görselleştirilemeyecek kadar büyük bir sayı gibi gelebilir ve hiçbir müze veya hayvanat bahçesi bunların hepsini barındıramaz! Ancak uygulamamız, Dünya’nın tüm türlerini temsil etmeye yardımcı olabilir ve ziyaretçilerin içinde bulundukları durumla bağlantı kurmasını sağlayabilir.”

“Ağaçta” daha geniş taksonomik gruplardan kaotik gibi görünen fraktalların en küçüğüne kadar yakınlaşıldığında, her bir “yaprak” bir türü temsil ediyor. Bir yaprak, bir türün bilimsel ve ortak adlarını kapsıyor ve isme tıklayanlar Wikipedia ve Yaşam Ansiklopedisi‘ne verilen link sayesinde genetik bilgilere erişim dahil olmak üzere daha fazla bilgi için bir seçenekler listesine ulaşabiliyor.

Ağaç ayrıca, 85.000’den fazla türün kamuya açık alan görüntülerini de içeriyor.

Yokoluşa karşı savunmasız türler ‘kırmızı’ kodlu

Proje, şimdiden yaklaşık 1,5 milyon tekil kullanıcı tarafından görüntülendi. Kar amacı gütmeyen bir yardım kuruluşu üzerine kayıtlı projenin finansmanına destek için de, yaratıcıları türleri ‘evlat edinen’ insanlara güveniyor. Şu ana kadar 800 kişi sponsor oldu ve bu da yaprağın üzerine türü temsil eden bir isim veya mesaj eklemelerine olanak sağladı.

Yapraklar ayrıca, her bir türün yok olmaya karşı ne kadar savunmasız olduğunu göstermek için yeşilden kırmızıya renklerle kodlanmış. Şu anda çoğu gri renkte. Bu da bilgilerin ne kadar eksik olduğunu gösteriyor.

 

Ağacın sarmal kuş dalı.

IUCN yaprak renk şeması.

IUCN yaprak renk şeması. (OneZoom)

Wong , “Hala yapılması gereken çok araştırma olması olağanüstü” derken, Rosindell de “Ağacın keşfedilmesini kolaylaştırmak için çok çalıştık ve ayrıca güçlü bir mesaj göndermeyi umuyoruz: Biyolojik çeşitliliğimizin çoğ tehdit altında” ifadelerini kullandı.

‘En popüler’ bitki esrar, ikincisi lahana

Yeni makalelerinde OneZoom’u nasıl oluşturduklarını detaylandıran Wong ve Rosindell, türleri geleneksel taksonomiden ziyade birbirleriyle olan genetik ilişkilerine ( filojeni ) göre düzenlediklerini, böylece evrimsel tarihi daha iyi yansıttıklarını söyledi.

İnsanların ve ardından kurtların olduğu en popüler hayvanların ızgarası.

Ağaç, türlerin “popülerlik indeksi”ni de kapsıyor.

Wong, “Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, insanlar zirveye çıkıyor, ancak birkaç kez popülerlik sıralamasında ikinci olan, tüm evcil köpekleri de içeren Gri Kurt’la yer değiştirdi. En popüler bitki  esrar, ardından da tuhaf şekilde lahana geliyor” diye konuştu.

En popüler organizmalar arasında kenevir, sinek mantarı ve gökkuşağı alabalığı bulunur.

Araştırmacılar, “Popülerlik endeksi”nin özellikle artan veya azalan kamu yararına dair kanıtların gerekli olduğu durumlarda, koruma çabalarını bilgilendirme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. Wong ve meslektaşları, hazırlıkları 10 yıldan fazla süren çalışmanın bir “Biyoloji Google Earth” yaratabileceği kanısında.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.