EmekManşetSağlık

Silikozis belgeselini göstermek ‘kabahat’ sayıldı

0
Fotoğraf: Ajans Bakırçay

Yönetmen Murat Yüksel’in Aydın, Çine’de kuvars-feldspat çıkaran işletmelerde önlem alınmadan çalıştırıldıkları için silikozis hastalığına yakalanan işçileri anlattığı ‘Vakti Gelince’ adlı belgeselinin gösterimi ‘izinsiz’ yapıldığı gerekçesiyle yönetmene para cezası verildi.

Ajans Bakırçay‘ın aktardığına göre;  belgeselin gösterimini 15 Kasım’da Çine’de bir köy kahvesinde yaptıklarını anlatan yönetmen Yüksel, sonrasında Jandarma tarafından arandığını ve kendisine sözlü olarak para ceza kesildiği bilgisinin verildiğini söyledi.

Fotoğraf: Ajans Bakırçay

581 TL ceza

Belgeseli ücretsiz, halka açık gösteren Yüksel, 581 TL para cezasına tabi tutuldu. Ýönetmen Murat Yüksel yaşananları şöyle anlattı:

“Çine’de maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliği hiçe sayılarak çalışan ve ölümcül silikozis hastalığına yakalan, maden işçilerinin hikayesini anlattığım Vakti Gelince adlı belgesel çalışmamın ilk gösterimini çekimlerin bir kısmını yaptığım Aydın/Çine’nin Seferler Köyü’nde bir kahvehanede gerçekleştirdik. 15 Kasım tarihindeki gösterim sonrasında kahvehanenin sahibine, köyde ikamet eden bir vatandaşa ve bana ceza kesildiğini öğrendim.

16 Kasım‘da bölgede görev yapan jandarma ekipleri kahve sahibine ve köy sakinine ceza kestiklerini ve makbuz oluşturduklarını söylemişler. Ama şu an bana ulaşan herhangi bir tebligat bulunmuyor.

17 Kasım’da akşam saatlerinde Seferler bölgesinde görev yaptığını söyleyen bir astsubay beni telefonumdan aradı ve belgeselin çekimlerinde izin alıp almadığını; belgeselin gösterime girip girmediğini sordu. Gösterim için Jandarma’dan izin almam gerektiğini ifade etti. Ardından para cezasının Kaymakamlık tarafından onaylandıktan sonra bana tebliğ edileceğini, 15 gün içinde de itiraz edebileceğimi ekledi”

Telefonlar kendisini arayarak astsubay olduğunu söyleyen kişiye çekim sürecinde veya gösterimi için herhangi bir yerden izin almadığını, zira buna gerek olmadığını anlattığını ifade eden Yüksel, Anayasa’ya işaret etti:

“Anayasa 26. maddesi ne diyor? ‘Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar’. Dolayısıyla benim resmi makamlardan böyle bir izin almam gerekmediğini belirttim”.

Fotoğraf: Ajans Bakırçay

Anayasa’ya aykırı

Murat Yüksel kesilen para cezasının Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekerek asıl meselenin göz ardı edildiğini, bölgedeki madenlerde çalışan işçilerin vahşi çalışma koşullarını konuşmak ve düzeltmek yerine konunun bürokratik engellerle kamuoyunun dikkatinden kaçırılmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Planlanan diğer gösterimleri bir süre erteleyeceklerini söyleyen Murat Yüksel, “Verilen para cezasının önemi yok. Asıl konuşmamız gereken maden ocaklarında iş güvenliğinin hiçe sayılması. Öyle olmasaydı Soma veya Amasra yaşanır mıydı? Buradaki madenlerde saatlerce toz soluyan işçilere verilen maske, boyacılara verilen bez maskeden ibaret. Belgeselde konuştuğumuz bir işçi, iş güvenlik uzmanının maaşını devletten değil, şirketten aldığını söylediğini; beğenmiyorsa işi bırakabileceğini anlatıyor. Silikozis hala bir meslek hastalığı olarak tanınmadığı için şirketler işçiyi hiçbir gerekçe göstermeden kapı önüne koyuyor. Biz işte bu sorunları kamuoyuna göstermeye çalışıyoruz” dedi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.