Güney Amerika ülkesi Şili’de kürtaj yanlıları hukuk mücadelesini kazandı. Anayasa Mahkemesi, belirli şartlarda kürtaja izin veren yasal değişikliğin anayasaya uygun olduğuna hükmetti. Dosyayı görüşürken 130’dan fazla örgüt temsilcisinin argümanlarını dinleyen yargıçlar kararı 4’e karşı 6 oyla aldı.
Mahkemenin kararını sevinç gösterileri ile kutlayan kürtaj yanlıları uzun soluklu bir çalışmanın karşılığını gördüklerini belirtiyor:
“Bu tarihi bir dönüm noktası, feministlerin, kadınların ve insan hakları aktivistlerinin on yıllar boyunca verdiği mücadelenin bir sonucu. Hukuki tartışmada güçlü olan taraf bizdik. Anayasa Mahkemesi’nde son derece ikna ediciydik ve istediğimiz sonucu elde ettik.”
Mahkemin kararının ardından protesto gösterisi düzenleyen kürtaj karşıtları ise 1990’larında başından beri yürürülükte olan yasağın kaldırılmasına sert tepki gösterdi:
“Ülkemiz için bugün karanlık bir gün. Soykırımı yasallaştırdılar.”
Augusto Pinochet 1989’da yasaklamıştı
Şili, kürtajı istisnasız yasaklayan ender ülkelerden biriydi. Pinochet iktidarında yürürlüğe giren yasağı 2015’te kaldıran Devlet Başkanı Michelle Bachelet, mahkemenin kararından duyduğu memnuniyeti sosyal medya hesabından paylaştı. Şili’deki mevcut yasa annenin can güvenliği söz konusu olduğunda, fetüsün yaşamayacağı anlaşıldığında ya da hamilelik tecavüz sonucu gerçekleştiğinde kürtaja izin veriyor.
Şili’deki mahkeme kararının ardından Katolik ülkeler arasında kürtajı her koşulda yasaklayan ülkeler Honduras, El Salvador, Nikaragua, Malta, Vatikan ve Dominik Cumhuriyeti kaldı.
Kürtaj savunucuları, ülkede her yıl 70 bin illegal kürtaj gerçekleştiğini söylüyor.
Mevcut yasaya göre kürtaj yaptıran kadınlar ve yapan doktorlar 5 yıla kadar hapis cezası alabiliyor
2010-14 arasında Şili’de 73 kişi kürtaj nedeniyle çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı.
(BBC Türkçe, Euronews)