Şili Devlet Başkanı: Halkın ekonomik sorunlarını anlamadım, özür dilerim

Şili’de yaygın protestolar ve şiddet olayları sonucu olağanüstü hal ilan eden Devlet Başkanı Pinera, ekonomik sorunların büyüklüğünü ‘idrak edemediklerini’ belirterek özür diledi. Bugün sendikaların genel greve çıkacağı ülkede, ekonomik yardım paketi açıklandı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ülkede protestolara neden olan ekonomik sorunların büyüklüğünü idrak edemediklerini belirterek, “Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum” dedi. Bugün sendikaların genel greve çıkacağı ülkede, ekonomik yardım paketi açıklandı.

Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda’da düzenlediği basın toplantısında, halkın taleplerini göz önüne aldığını ve bir dizi ekonomik yardım planının hayata geçirileceğini açıkladı. Sükunet çağrısı yapan Pinera şunları söyledi:  “Halkın meşru ihtiyaçları ve sosyal talepleri karşısında Şilililerin bize vermek istediği mesajı alçak gönüllülükle ve net bir şekilde aldık. Yıllardır sorunların yığıldığı ve biz de dahil çeşitli hükümetlerin bu durumun büyüklüğünü idrak edemediği doğrudur. Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum.”

10 maddelik sosyal yardım paketi

Pinera, protestolara son vermek amacıyla muhalefet ve iktidar partileri ile yaptığı görüşme sonrasında hazırlanan ve 10 ana maddeden oluşan “Sosyal Gündem” isimli ekonomik yardım paketini de açıkladı. Yardım paketinde, emeklilik ve engelli maaşlarında artış, sağlık hizmetlerinde iyileştirme, asgari ücretten az kazanılmasının önüne geçme, elektrik zammının iptali ve yüksek gelir elde eden sektörlere fazla vergi konulması öngörülüyor.

Sendikalar Birliği greve gidiyor

Ülkede birçok işçi sendikasını çatısı altında toplayan Üniter İşçi Merkezi (CUT) ise 23 ve 24 Ekim tarihleri için genel grev yapacaklarını duyurdu. CUT’dan yapılan açıklamada, grev kararının, askerin sokaktan çekilmesi için 20’den fazla sivil toplum kuruluşunun talebi doğrultusunda alındığı belirtildi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e çıktı

Santiago’da yaklaşık iki haftadır devam eden ayaklanmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı da 15’e yükseldi. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Rodrigo Ubilla, ölenlerin 11’inin Santiago’yu da kapsayan Metropolitan bölgesinde olduğunu ve ölümlerin alışveriş merkezlerinin yağmalanması ve yakılmasıyla ilişkili olduğunu söyledi.

Ülkede çoğu olaysız geçen 42 gösteri düzenlendiğini belirten Ubilla, gösteriye katılanların sayısının 130 bin civarı olduğunu belirtti. Olaylarda 84 kişi yaralanırken, 2 binden fazla kişi de tutuklandı.

Şili’deki protestolar, Santiago’nun en önemli ulaşım aracı metroya, belirli saatler arasında uygulanmak üzere 6 Ekim’de yüzde 4 zam yapılmasının ardından başlamış; “turnikeden atlama” şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Başkentte 130’dan fazla metro istasyonu ateşe verildi. Gösterilerin yağma ve yakma vakalarına dönüşmesiyle başkent Santiago’yu da kapsayan 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan “Acil durum” ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 19 Ekim’de 6 milyon insanın yaşadığı Santiago’da OHAL kararını duyurdu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR