Şile sahilinde turizm geliri için hukuksuz yapılaşma

Halka açık olan sahile giriş izni verilmediğini belirten ve sahilde hukuksuz bir şekilde yapıların inşa edildiğini dile getiren Akçakese Köyü halkı, çevreye yapılan tahribat ve usulsüzlük için dava açmaya hazırlanıyor.

İstanbul Şile‘ye 17 kilometre mesafede bulunan ve eşsiz bir doğası bulunan Akçakese Köyü ve ünlü sahili, özellikle yaz aylarında İstanbul kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği lokasyonlar arasında.

Ancak Akçakeseliler sahilin şu anda turizmden rant sağlamak isteyen kişilerin tahribatı altında olduğunu söylüyor.

İmar planlarının uygun olduğu alanlar dışında kalan bölgelerde kayalıklar ve kum tahrip edilerek sahilde onlarca loca tipi yapılar inşa ediliyor.

Yargıya taşınacak

Kıyı Kanunu gereği; kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamayacağı, kumun alınamaz veya çekilemez olduğunu belirten Akçakese köy halkı ise inşa kararın iptali için konuyu hukuksal boyuta taşımayı planlıyor.

Konuyu doğa ve jeolojik miras katliamı olarak değerlendiren köy halkı “Akçakese plajının üst kısmında yer alan bir arsa sahibi, kendi arazisine otel inşa etmeyi planlamakta ve oteli için halkın kullandığı sahili kapatmış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Sahile beton döküldü’

Yapılan açıklamada işletme sahibinin sahili 30 yıllığına belediyeden kiraladığı aktarıldı. Kıyı şeridi kanununa göre plaj kısmının halka ait olduğunu ve plaj üzerine bir yapı kurulmasının yasak olduğunu hatırlatan bölge halkı “Maalesef şu anda sahilimiz bu kişi tarafından tahrip edilmiş; tüm sahil şeridine loca tipi onlarca yapı inşa edilmiş, foseptik çukurlar açılmış ve beton dökme işlemleri yapılmıştır. Akçakese sakinleri olarak bu yapılaşmayı kabul etmiyor ve sahilimizi kurtarmak adına hukuk mücadelesi başlatmaya hazırlanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bölgeye iş makinelerinin girmemesi için nöbetlerini sürdüren ve ilgili firmanın şu anda suç işlendiğine değinen köy halkı, “Sahilimizde bulunan kayalıklar sit alanı olup, jeomiras ilan edilmiştir. Aynı zamanda koruma altında olan kum zambaklarına sahiptir. İlgili firma tüm bu güzellikleri yok etmiş ve büyük bir suç işlemiştir” dedi

Yapılan açıklamada “Bizler de bu katliama bir dur demek istiyor; sahilimizin özerk kişiler tarafından daha fazla yağmalanmasına izin vermemek için sesimizi duyurmaya ve bu yolsuzluğu önlemeye çalışıyoruz. Sahilimizin korunması adına köy halkı olarak tüm çevre mücadelemizi verecek ve eski haline kavuşması için elimizden geleni yapacağız” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR