Kanarya Adaları’nda yerel halktan kitlesel turizme karşı açlık grevi

Kanarya Adaları'nda on binlerce kişi, kitlesel turizmin adalar üzerindeki olumsuz etkilerine karşı çıkmak için sokaklara döküldü; on bir doğa savunucusu açlık grevine başladı.

Kanarya Adaları’nda, özellikle Tenerife’de kitlesel turizmin olumsuz etkilerine karşı büyük protestolar gerçekleşiyor. 11 Nisan’dan bu yana, “Canarias Se Agota” adlı grup öncülüğünde on bir çevreci aktivist, adadaki kıyı bölgelerinde yapılması planlanan lüks otel ve konut projelerine karşı açlık grevine başladı​.

Adalılar, özellikle Tenerife’de, doğal plajlarda ve Adeje Limanı‘nda lüks turistik konaklama tesisleri için yapılması planlanan inşaatların durdurulmasını talep ediyor. Tenerife’de Tejita‘nın vahşi plajında yeni bir otel ve Adeje Limanı’nda 420 lüks turist lojmanının yapımına başlanması planlanıyor. 2023 yılında adalar, bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla yaklaşık 14 milyon turist ağırladığı belirtiliyor.

20 Nisan’da Kanarya Adaları’ndaki ana şehirlerde, turizm modelinin çevresel ve sosyal zararlarına dikkat çekmek için on binlerce kişi gösteri düzenledi. Protestocular, “İnsanlar burada yaşıyor” ve “Adamızın ölmesini istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıyarak, turizmin kontrolsüz bir şekilde artışının, yerel halkın yaşam koşullarını zorlaştırdığını ve adaların doğal kaynaklarını tükettiğini vurguladı.

Kanarya Adaları
Fotoğraf: France24

Protestolar, Madrid ve Barselona‘da da destek gösterileriyle karşılık buldu. Eylemciler, kısa süreli tatil kiralamaları ve yeni otel inşaatlarının sınırlanmasını, böylece yerel halkın barınma maliyetlerinin artmasının önüne geçilmesini talep ediyor.

Kanarya Adaları’nda dünyanın ilk ahtapot üretim çiftliği kurulacak: Uzmanlar, hak örgütleri ayakta

Reporterre’nin aktardığına göre doğa savunucuları ve yerel sakinler, Kanarya Adaları’nda turizmin giderek kontrolsüz bir şekilde büyümesinin adaların sürdürülebilirliğini ve halkın yaşam kalitesini tehdit ettiği konusunda endişe duyuyor. Bu bağlamda, bölgede turizmin negatif etkilerini azaltmak ve yönetmek amacıyla çeşitli düzenlemeler öneriliyor. Bunlar arasında bir “turist moratoryumu” öne çıkıyor; bu moratoryum, özellikle yeni turist tesisleri ve hizmetlerinin inşaatını geçici olarak durdurmayı veya sınırlamayı içerebilecek.

Ayrıca, turizm gelirlerinin adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak ve çevreye olan zararları minimize etmek için çevresel bir vergi uygulaması da gündeme getiriliyor. Bu tür düzenlemelerle, adaların doğal güzelliklerinin korunması ve yerel halkın yaşam standartlarının sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesi hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR