Doğa MücadelesiManşet

Sığacık’taki marina genişletme projesinin yaratacağı yıkımın geri dönüşü olmayacak

0

İzmir Sığacık’ta yer alan Teos Marina yat limanının kapasite artışına karşı Seferihisar Demokrasi Platformu öncülüğünde eylem düzenlendi.

Planlanan proje kapsamında Sığacık Körfezi’nin biyoçeşitliliği tehdit edilirken, proje kapsamında yüzer iskeleler, yüzer dalgakıranlar, yüzer beton platformlar kurulması planlanıyor.

Platformun açıklamasına göre denizde yapılacak bu yapılaşmanın yaratacağı sorunlar ise ÇED raporunda belirtilmiyor.

Bu kapsamda Doğa Derneği üye ve gönüllüleri, serbest dalış yaparak denizde tarama işlemi gerçekleştirdi ve mevcut marinanın çıkışından itibaren söz konusu yüzer mendireğin yapılacağı alana kadar taranan alanda; denizin 50 cm derinliğinden 6.7 metre derine ulaşan sağlıklı deniz çayırlarına rastlandığı fakat 7’inci metrelerde ise bu çayırlara rastlanmamasının nedeninin mevcut marinadan kaynaklı olduğu belirlendi.

Yıkımın geri dönüşü imkansız olacak

Doğa Derneği Deniz Araştırmaları Koordinatörü Denizcan Durgun, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Marinanın genişletilmesi deniz ekosistemini olumsuz yönde etkileyecek. Aynı zamanda Barselona sözleşmesiyle korunan deniz çayırları yok olacak. Deniz çayırları yataklarının hem dip sistemi hem kıyı ekosistemi için çok önemli rol oynadığı aşikar. Herhangi bir yıkıma uğradığında geri dönüşü neredeyse imkansız.”

Durgun, marinanın kapasite artışının gerçekleşmesi halinde yaşanacak sorunları da şöyle anlattı:

‘’Alanın doldurulmasıyla yaşanacak habitat kaybı olacak. Tekne trafiğinin artmasıyla birlikte bölgede petrol kirliliğin artması da bunun bir sonucu olacak. Halihazırda zayıf olan deniz suyu döngüsü daha da zayıflayacak ve su kalitesinde negatif değişiklikler olacak; bu da körfezden koku yayılması anlamına geliyor.

Bu projenin derhal durdurulması buradaki deniz ekosisteminin yaşaması için şart.

You may also like

Comments

Comments are closed.