DünyaEnerjiİklim KriziManşet

Sıcaklığın 50 dereceye çıktığı İran ve Irak’taki elektrik kesintileri halkı sokağa döktü

0

İran genelinde artan sıcaklar nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri krize dönüştü. Kesintiler sebebiyle birçok kişi zor durumda kalırken Batı Azerbaycan eyaletinin merkezi Urumiye‘de elektrik kesintilerine karşı başlayan protestolar pek çok kente yayıldı.

Elektrik kesintilerinin sıklıkla yaşandığı kentte trafik lambaların çalışmaması ve trafik polisinin de akışı kontrol etmemesi nedeniyle birçok merkezi noktada trafik felç oluyor. Birçok kentte 24 saate varan kesintiler yaşanıyor.

Sıcaklar tüketimi artırdı

Yetkililer ülke genelinde günlük elektrik üretiminin 54 bin megavat olduğunu, buna karşın yaz sıcakları nedeniyle tüketimin 65 bin megavatı bulduğunu açıkladı. Kesintilerin zorunluluktan kaynaklandığı belirtildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın (ISNA) haberine göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Gülistan ve Mazenderan eyaletinde de elektrik idarelerinin önünde kesintileri protesto edildi.

Kripto paraya yasak

Sıcaklıkların yanında indirimli tarifeler nedeniyle artan kripto para üretiminin de elektrik enerjisinde sorunlara yol açtığı ifade ediliyor. Hükümet bu nedenle eylüle kadar kripto para üretimini yasaklamış ve şu ana kadar 196 bin 233 izinsiz kripto para üretim cihazına el koymuştu.

İran; Çin, Rusya, ABD, Kazakistan, Kanada ve İzlanda ile dünyada en fazla kripto para üreten yedi ülkeden biri. Irak’a elektrik ihraç eden İran’da halk, yetkililerden elektrik kesintilerine çözüm bulmasını isterken hükümet yetkilileri de halka tüketimi azaltmaları ve israftan kaçınmaları çağrısında bulunuyor.

Ruhani özür diledi

AA’nın haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülke genelinde meydana gelen elektrik kesintileri nedeniyle halktan özür diledi ve “Halktan bu günlerde yardımcı olmalarını rica ediyorum. Başka çaremiz yok” dedi.

Aşırı sıcaklar nedeniyle 2-3 haftadır 24 saat düzeli bir şekilde elektrik veremediklerini ancak halkın 2-3 saatlik kesintinin ne zaman olacağını bilmesi gerektiğini belirten Ruhani, “Meydana gelen teknik sorun nedeniyle bazı bölgelerde elektrik kesintilerine gitmek zorunda kaldık. Teknik arızanın detayına girmek istemiyorum ancak tüm ülkenin elektrik sisteminin ani bir sorunla karşılaşmaması ve devreden çıkmaması için kesinti yapmak zorunda kaldık. Sistemde ani bir sorun olursa tüm ülkenin elektriği riske girer. Bu günlerde kesintilerden kaynaklı sıkıntı yaşayan halktan özür diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: AA

Beşhr nükleer santrali yeniden deverede

Bazı ülkelerde ve Avrupa’da da genel elektrik sisteminin çökmesi gibi sorunların yaşandığını ve bu durumda 24 saat elektrik verilemediğini söyleyen Ruhani, bu tür risklerle karşı karşıya kalmamak için bazı bölgelerde otomatik kesinti yaşandığını belirtti.

Buşehr’de bin megavat elektrik üreten nükleer santralin bir iki defa devre dışı kaldığını ancak şimdi tekrar faaliyete geçtiğini aktaran Ruhani, “Halktan bu günlerde yardımcı olmalarını rica ediyorum. Başka çaremiz yok. Enerji Bakanlığı bu konuda kusurlu değil. Farklı nedenlerden kaynaklanıyor bu kesinti. Enerji Bakanı bu konuda halkı bilgilendirmelidir” dedi.

İhracata ara verildi

İran, ülke içinde elektrik tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle elektrik ihracatına ara verirken Afganistan‘ın Herat vilayetine ise elektrik tedariki tamamen durduruldu.

İran devlet televizyonuna konuşan elektrik dağıtım şirketi Tevanir’in Genel Müdürü Abuzer Salihi, “Ülkede elektrik tüketiminin üretilen miktardan fazla olması nedeniyle ülke içinde elektrik tedarikinde sorun olmaması için elektrik ihracatını sıfıra indirdik” dedi.

Irak’ta protestolar

İran’ın Irak’a yaptığı gaz ve elektrik ihracatını durdurmasıyla Irak’ta günlük 18 saate varan kesintiler yaşanıyor. Normalde İran Irak’ın enerji ve gaz ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Benzer protestolar 50 derece sıcaklık ile mücadele ederken suları ve elektrikleri kesilen Irak’ta da yaşanıyor. Tepkilerin ardından Irak Enerji Bakanı Majed Mahdi Hantoosh istifasını sunmak zorunda kaldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.