'İklim değişikliği bir sağlık sorunu olarak ele alınmalı'

Sıcaklar, 2023’te Avrupa’da yaklaşık 50 bin ölüme neden oldu

Karbon kirliliğiyle daha da kötüleşen sıcaklar, geçen yıl Avrupa'da yaklaşık 50 bin kişinin ölümüne neden oldu. Doktorlar, sıcak havayı 'sessiz katil' olarak tanımlıyor çünkü çoğu insan fark etmese de bu tür hava koşulları, beklenenden çok daha fazla can alıyor.

Karbon kirliliği ile şiddetlenen sıcak dalgaları, geçen yıl Avrupa’da yaklaşık 50.000 kişinin ölümüne neden oldu. Araştırmalar, Avrupa’nın dünyanın diğer bölgelerine göre çok daha hızlı ısındığını ve bu durumun yangınlar, kuraklıklar ve sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koyuyor.

Doktorlar, sıcak havayı “sessiz katil” olarak tanımlıyor çünkü çoğu insan fark etmese de bu tür hava koşulları, beklenenden çok daha fazla can alıyor.

Nature Medicine‘de yayınlanan bir çalışmaya göre, 2023’teki ölüm oranı, son yirmi yılda yükselen sıcaklıklara uyum sağlanmamış olsaydı yüzde 80 daha yüksek olabilirdi.

Bir itfaiyeci, Ağustos ayında Atina yakınlarındaki Grammatiko’da yanan orman yangınını söndürmeye çalışıyor. Fotoğraf: Alexandros Avramidis/Reuters

Çalışmanın baş yazarı Elisa Gallo, uyum sağlama çabalarının etkili olduğunu ancak yine de sıcaklığa bağlı ölümlerin çok yüksek olduğunu vurguluyor.

Araştırmacılar, Avrupa’nın soğuk ülkeleri olan İngiltere, Norveç ve İsviçre gibi yerlerde sıcak gün sayısının en çok artacağını, ancak toplam ölüm sayısının, sıcaklara daha iyi uyum sağlamış olmasına rağmen daha yüksek sıcaklıklara maruz kalan güney Avrupa’da en yüksek olacağını belirtiyor.

2023 yılında, Yunanistan‘da her milyon kişide 393, İtalya‘da 209 ve İspanya‘da 175 ölümle, sıcaklığa bağlı ölümler en yüksek seviyelere ulaştı.

İnsanlar Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına katılmadan önce serinlemek için su çeşmesi ve fıskiye kullanıyor. – Fotoğraf: Tolga Akmen/EPA

Çözüm: Serin şehirler

Bilim insanları, hükümetlerin sıcak dalgalarına karşı halkı korumak için daha serin şehirler tasarlaması, erken uyarı sistemleri kurması ve sağlık sistemlerini güçlendirmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bireysel önlemler de ölüm oranlarını azaltmada etkili olabilir; örneğin, yaşlı komşuları ve yalnız yaşayan akrabaları kontrol etmek hayati önem taşıyabilir.

Sıcak dalgalarının etkisini azaltmak ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Gallo, “İklim değişikliği bir sağlık sorunu olarak ele alınmalı” diyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR