Sağlıkİklim KriziManşet

Yeni sıcak dalgası kapıda, uzmanlar uyarıyor: Maskeyle çalışmak zorunda olanlar tehlikede

0

Türkiye’yi önümüzdeki günlerde yeni bir sıcak hava dalgası bekliyor. Başta yurdun doğu bölgelerinde oldukça etkili olması beklenen sıcak havanın İç Anadolu ve Akdeniz‘de de etki düzeyinin yüksek olacağı tahmin ediliyor.

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan’ın sunduğu verilere göre Cumartesi gününden başlayarak pazar günü de sıcaklıkların artacağı İstanbul‘da rüzgarlar sıcak esecek.

İstanbul’da bu tarihler arasında sıcaklıkların 32 ila 33 derece olması bekleniyor. Pazar günü ve sonrasında ise İzmir, Muğla, Denizli, Antalya ve Ankara 37-40 derecelere çıkacak.

Isı gerilimi organların iflas etmesine sebep olabilir

Yalnızca Türkiye’de değil dünyanın geri kalanında da küresel ısıtmaya bağlı olarak sıcak dalgalarının sayısı ve sürelerinde artış gözleniyor. Uzmanlar bu durumun özellikle yaz aylarında bazı organların iflas etmesine bile yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Sıcaklıklardaki ani değişim ısı gerilimine sebep olabiliyor. Isı gerilimi, vücudun aşırı derece ısındığı ve kendi kendine normal sıcaklığa geri dönemediği zamanlarda, vücut ısısının kontrol edilemez seviyelere yükselmesine yol açan tehlikeli duruma verilen isim.

Maske altında çalışanlar için durum tehlikeli

BBC’ye değerlendirmede bulunan Birmingham Üniversitesi’nde fizyoloji çalışan Doktor Rebecca Lucas belirtilerin baş dönmesi, zaman ve yer kavramının kaybolması ve nihayetinde bağırsak ve böbreklerin iflas etmesi olduğunu söylüyor.

Vücudun sıcaktan korunmak için geliştirdiği en temel teknik; terle ısının deri üzerinden atılması. Ancak ısı gerilimi sırasında hava çok nemli ve sıcak olduğu için vücut bunu yapamıyor.

Düzenli sıvı ve oksijen almak önemli

Singapur’da bir hastanenin acil servisinde çalışan Doktor Jimmy Lee tüm gün maskelerle çalışan doktorlar için bu durumun oldukça tehlikeli olduğunu söylüyor. Çünkü su geçirmeyen bu ekipmanların terin buharlaşmasına da engel olduğunu söylüyor.

Lee’ye göre, çözüm olarak insanlar çalışmaya başlamadan önce bol miktarda sıvı almalı, çalışırken düzenli aralıklarla araya çıkmalı ve en azından her arada bol sıvı almaya devam etmeli. Ancak bu çözümler açık havada veya sıcak koşullarda çalışmak zorunda olan kişiler için çok da mümkün olmayabiliyor.

Jimmy Lee hastanede uzun saatler maske ile çalışıyor

Sıcaklık dalgaları artıyor

İngiltere Meteoroloji Ofisi’nden Prof. Richard Betts’in yaptığı bilgisayar simülasyonları, sera gazı salımının azalıp azalmadığına bağlı olarak, WBGT’nin 32 derece üstüne çıktığı gün sayısının artacağını gösteriyor.

Betts, aşırı sıcaklık ve yüksek nem koşullarında çalışmak zorunda olan milyonlarca insan için bunun risklerini hatırlatıyor. İklim krizinin artan etkilerine dikkat çeken Betts,  “Biz insanlar belli sıcaklık aralığında yaşayacak şekilde evrim geçirdik; dünyada sıcaklık artışına neden olmaya devam edersek, er ya da geç en sıcak bölgelerde koşulların insan için çok sıcak hale geldiğini görmeye başlarız” diyor.

Bu yıl yayımlanan bir başka araştırma ise 2100 yılına geldiğimizde ‘ısı geriliminin’ 1,2 milyar insanı etkileyebileceğini ortaya koydu. Bu, şimdiki rakamın dört katı demek.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.