DünyaEmekİklim KriziManşet

İtalya’da sıcaklık 35°C’yi aştığında çalışanların işe gitmeme hakkı olacak

0
Fotoğraf: Reuters

Avrupa‘da birçok ülkenin yanı sıra İtalya da Cerberus sıcak dalgası nedeniyle zor günler geçiriyor.

Ülkedeki Ulusal Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (Inps) genelgesine göre güneşten korunamayan yerlerde çalışan işçiler ya da yüksek sıcaklıklardan etkilenen malzemelerle yapılan işler için özel izin alınabilecek. Şirketler bu gibi durumlarda çalışanlara izin vermek için devlet desteği alacak.

“Termal stres” kaynaklı rahatsızlıkları önlemek için alınan karar “hissedilen sıcaklık” değerinin 35 derecenin üzerine çıkması durumunda geçerli olacak.

İtalya’da sıcak dalgası nedeniyle son günlerde çok sayıda kentte en yüksek risk anlamına gelen “kırmızı alarm” ilan edildi. Sağlık Bakanlığı kararıyla bugün, gözlem altındaki 27 kentten 23’ünde kırmızı alarm hali söz konusu. Bu kentler arasında Roma, Bologna, Floransa, Napoli, Palermo, Torino ve Venedik de yer alıyor.

Fotoğraf: AFP

‣ Cerberus sıcak dalgası: Avrupa neden bu kadar sıcak ve sıcaklar ne kadar sürecek?
‣ ‘Dayanılmaz’ sıcak dalgası Avrupa ve Türkiye’de hayatı tehdit ediyor

Roma’da rekor kırıldı

Başkent Roma’da dün, bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık olan 41,8 derece kayıtlara geçti.

Roma’da ve aşırı sıcakların etkili olduğu diğer kentlerde hastanelerin acil servislerine başvurularda büyük artış yaşandığı belirtiliyor.

Elektrik şebekesi işletmecisi Terna’nın açıklamasına göre de salı günü öğleden sonra itibariyle ülkede enerji kullanımı 57,85 GW seviyesine ulaşarak bu yılın rekorunu kırdı.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre İtalya’da dün en yüksek sıcaklık Sicilya adasındaki Licata kentinde 46,3°C olarak ölçüldü.

Avrupa’da bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık olan 48,8°C, Ağustos 2021’de yine Sicilya’daki Siracusa kentinde ölçülmüştü.

Fotoğraf: Reuters

‣ 2022 yazında aşırı sıcaklar Avrupa’da 61 bin can aldı

Geçen yaz 61 bin kişi öldü

Bu ay Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Avrupa’da 2022’in yaz aylarında sıcaklıklarla bağlantılı nedenlerle 61 bin 672 kişinin hayatını kaybettiği hesaplandı.

Mayıs-Eylül 2022 arasındaki bu “fazladan ölümlerde” 18 bin kişi ile İtalya ilk sırada yer aldı.

Dünya Meteoroloji Örgütü de (WMO) “sıcak dalgalarının en ölümcül doğal tehlikeler arasında olduğunu” ve her yıl binlerce insanın sıcaklarla bağlantılı nedenlerle hayatını kaybettiğini vurguladı.

WMO tarafından dün yapılan açıklamada “Yunanistan ve Türkiye de dahil olmak üzere Akdeniz‘in bazı bölgelerinde sıcaklığın hafta ortasında yoğunlaşması bekleniyor” denildi.

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas “Isınan iklimimizde giderek daha sık görülen aşırı hava koşulları, insan sağlığı, ekosistemler, ekonomiler, tarım, enerji ve su kaynakları üzerinde büyük bir etkiye sahip,” dedi.

Örgüt, aşırı sıcakların yanı sıra aralarında Güney Kore, Japonya ve kuzeydoğu ABD‘nin de bulunduğu bazı bölgelerde şiddetli yağışların yıkıcı sellere ve can kayıplarına neden olduğunu da vurguladı.

Büyük bölümü sıcak hava dalgasının etkisindeki İtalya’da da kuzeydeki Veneto bölgesinde fırtına nedeniyle acil durum ilan edildi.

Fotoğraf: AP

‣ Avrupa’da sıcaklıklar, küresel ortalamadan iki kat hızlı yükseliyor

Sıcak dalgaları iklim krizinden mi kaynaklanıyor?

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizisıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

Yüksek sıcaklıklara katlanmak insanların doğrudan ölümüne sebep olabildiği gibi, günlük hayatı ve çalışmayı çok daha zorlaştıran bir etkiye de sahip. Aynı zamanda tarım ve çiftçiliğin gelişimi açısından yıkıcı olabilirken orman yangını riskini artıran zincirleme etkilerde de bulunuyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Yine de iyi haberlerden söz etmek mümkün: Hazırlıklı olmak ölüm sayısını kayda değer ölçüde azaltıyor. Bu hazırlıklar, kentsel ortamlarda mekanların soğutulmasıvardiyaların değiştirilmesi veya çalışma saatlerinin azaltılmasını kapsayabiliyor.

Bilim insanlarına göre, gelişmekte olan ülkeler kapsamlı ısı planları uygulama olasılığı en düşük olan ülkeler. Küresel ısınmayı kontrol altına alma çabaları devam ederken, yaşanacak olan aşırı hava olaylarının zararlarınını sınırlamak için hâlâ atılabilecek adımların olması umut verici.

İklim krizi: Aşırı sıcaklarla nasıl mücadele edilebilir?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.