EnerjiManşet

Shell’in Nijer Deltası’nı petrole boğmasının bilançosu sadece 84 milyon dolar

0

Shell, 2008 ve 2009’da Nijer Deltası’nda neden olduğu iki petrol sızıntısı için 84 milyon dolar (yaklaşık 195 milyon TL) tazminat ödemeyi kabul etti. Şirket sızıntı nedeniyle kirlenen Bogo Nehri’ni temizleme çalışmaları yürüteceğini de iddia etti.

Shell’in Nijerya’daki iştiraki SPDC şirketi SPDC genel müdürü tarafından yapılan açıklamada sorumluluk kabul edilerek “Bizler, başından beri, derin üzüntü duyduğumuz Bodo’daki iki sızıntının sorumluluğunu kabul ediyoruz” denildi.

Nigerian farmers take Shell to court in a landmark oil polllution case

Sızıntıya boru hattında meydana gelen operasyonel bir arızanın neden olduğu açıklayan Shell, bölgedeki çevre kirliğinin sorumluluğunu ise üstlenmiyor. Şirket, çevre kirliğinin sebebinin ‘petrol hırsızlığı ve yasadışı arıtma’ olduğunu iddia ediyor.

15 bin 600 Nijeryalı balıkçının ve bölge halkının avukatlığını sürdüren Leigh Day hukuk bürosuna bağlı çalışan avukatlar sızıntıdan güney Nijerya’daki binlerce hektarlık alandaki mangrovun (hindistansakızağacı) da etkilendiğini belirtti.

Nijerya’da bu boyutlardaki bir petrol sızıntısı için ilk kez tazminat ödemesi yapılacağının altını çizilirken her bir balıkçının kişi başına 3 bin 300 dolar tazminat alacakları ifade ediliyor.

(Diken)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.