Shell’den Karadeniz’de ‘yarıcılık’ girişimi

Türkiye Batı Karadeniz'de Petrol ve doğalgaz arama çabaları devam ediyor. TPAO ile Shell derin deniz arama ve türetim anlaşması imzaladı.

Türkiye Batı Karadeniz’de Petrol ve doğalgaz arama çabaları devam ediyor. TPAO ile Shell derin deniz arama ve türetim anlaşması imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şahitliğindeki anlaşmaya TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, TPAO Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Shell adına da Shell Uluslararası Aramadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ceri Powell ve Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown imza koydu.

Bakan Yıldız törende yaptığı konuşmada, TPAO ile Shell’in Batı Karadeniz’de yüzde 50, yüzde 50 ortak olarak petrol ve doğalgaz çalışması yapacağını bildirdi.

Özel sektör ve kamu tarafından yürütülen arama faaliyetleri sonucunda 27 milyon tonluk üretim artışı sağlandığına işaret eden Yıldız, ”Bu keşifler olmasaydı biz son 10 yılda ithalat için 35 milyar dolar daha fazla para ödemiş olacaktık” diye konuştu.

Chevron 100 milyon doları ödedi

Bir gazetecinin, ”Chevron ile yürütülen anlaşma çerçevesinde yeni bir kuyu açılmaması durumunda şirket 100 milyon dolarlık bir ceza ödemek durumunda kalacaktı. Bu noktada alınan bir karar var mı?” şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, Chevron’un büyük bir nezaket göstererek 100 milyon doları ödediğini bildirdi.

Shell’in de bugünkü anlaşma karşılığında Türk tarafına 5 milyon dolar imza ikramiyesi ödediğini, ayrıca anlaşmanın içinde 150 milyon dolar civarında bir teminat mektubu bulunacağını kaydeden Yıldız, anlaşma çerçevesinde TPAO ile Shell’in yüzde 50, yüzde 50 ortak olarak işlemlerini yürüteceklerini ifade etti.

3 boyutlu arama 3 yılda yapılacak

Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown da anlaşma çerçevesinde ilk aşamada 1500 metrekarelik alanda 3 boyutlu sismik verilerin toplanıp analiz edileceğini, 3 yıllık süre zarfında da derin deniz arama çalışması kapsamında en az bir kuyu açılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Anlaşmaya göre, Shell’in önümüzdeki 3 yıl için taahhüdünün 150-200 milyon dolar civarında olacağını kaydeden Brown, Karadeniz’de tamamen farklı bir jeolojik ufukta araştırma yapmış olacaklarını dile getirdi. Brown, ”Böylesi bir arama çalışmasına bu kadar para bağlamamız bu alanın ümit vaat ettiğini gösteriyor. Hatırı sayılır bir petrol ve doğalgaz bulmayı ümit ediyoruz” diye konuştu.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da bugünkü ortaklık ile Batı Karadeniz’de yeni bir aramacılık sayfası açıldığını belirtti. Uysal, TPAO’nun da ayrıca 2013 ve 2014 yıllarında Istranca-1 keşfinin ekonomik boyutunu incelemek için 3 yeni kuyu açmak için hazırlık yaptığını kaydetti.

Yarıcı: Tarlayı ekip, ürünün yarısını alan ortak. tdk.

(CNNTürk, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR