Doğa MücadelesiManşet

SHELL, Bodo için hesap ver!

0

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, 10 Aralık insan hakları günü kapsamında, Galatasaray Meydanın’da düzenlediği bir eylemle herkesi Nijerya’daki Bodo halkıyla dayanışmaya çağırdı.

Her yıl 6-16 Aralık tarihleri arasında geleneksel olarak  düzenlenen mektup yazma maratonu, bu sene Bodo halkının yaşamını olumsuz yönde etkileyen petrol sızıntılarının sorumlusu Shell’i ve Nijerya devlet başkanı Goodluck Jonathan’ı hedef alıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün yaptığı basın açıklamasına göre balıkçılık ve tarımla geçinen Bodo halkının yaşamı, 2008 yılının Ağustos ayında  başlayan Shell’in boru hattındaki sızıntı sebebiyle ciddi şekilde zorlaştı. Binlerce varillik petrol derelere ve göllere yayılarak toprağı ve suyu kirletti. Aralık 2008’de ikinci bir sızıntı daha yaşandı. Bu sızıntıların teknik ekipmanlardaki arızalardan kaynaklandığı belirtilirken, Bodo halkının geçim kaynağı olan balıkçılık ve tarımın sürdürülmesi bölgede imkansız hale geldi.Bu sızıntılar Bodo halkının ihtiyacı olan besin maddelerine ulaşımını da zorlaştırdı, temel besinlerin fiyatları yükseldi. Üstelik 2012’nin Haziran ayında üçüncü bir sızıntının daha yaşanması Shell’in bölgedeki sorumsuzluğunu gözler önüne serdi.

Galatasaray Meydanı’nda benzin varilleri, araba parçaları, tamir alet edevatı kullanılarak tutulan ritmlerle Bodo halkına desteğini gösteren insan hakları ve ekoloji aktivistleri Shell’i Bodo’daki kirliliğe sahip çıkmaya, bölgeyi temizlemeye ve hesap vermeye çağırdı.

Bodo halkından bir ailenin fotoğrafının yer aldığı mumlar taşıyan eylemciler, “İnsan hakları hemen şimdi” sloganları attı. Bir yandan da Goodluck Jonathan’a gönderilmek üzere hazırlanan mektuplar yoldan geçen çok sayıda kişi tarafından imzalandı.

Mektup maratonu 16 Aralık Pazar gününe kadar devam edecek. Mektubu acileylem.org internet sitesinden imzalayabilir, Bodo halkı için Goodluck Jonathan’a taleplerinizi iletebilirsiniz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye acileylem.org/eylem-detay adresinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Shell’in Nijer deltasındaki faaliyetleri ile ilgili Essex Üniversitesi tarafından hazırlanan rapora ilişkin habere de amnesty.org.tr/ai/node/adresinden ulaşmanız mümkün.

Haber: Gizem Kastamonulu

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.