Seul’deki G-20 zirvesinden gelen tek iyi haber

Seul’de liderler henüz dünyamızın karşı karşıya olduğu tehditler konusunda ortak bir tavır geliştirememiş olsa da her şey bu kadar karamsar değil. Ekonomik kriz bir yana yaşanan ekolojik krizin toplantı gündemine utangaç da olsa girebilmiş olması sevindirici.
Seul'de G20 zirversinde Oxfam'ın protestosu: "G20 liderleri yoksullukla savaşmalı"

G-20 zirvesi için liderler Güney Kore’nin  Seul kentinde toplandılar. Küresel ekonomik krizin bir ikinci dalgayla tekrar vuracağı korkusu altında başlayan toplantıların ana gündem maddesi ne yazık ki krizi ortaya çıkaran yapısal sorunlar değil. ABD ile Çin arasında yuan’ın aşırı değersiz tutulmasının yarattığı ticari dengesizliğin tüm dünyada İkinci Dünya Savaşı öncesindeki gibi bir ticaret ve devalüasyon savaşına yol açmaması için liderlerin yoğun çaba harcadığı gözleniyor.

Ancak “oyunun kuralları” aynı kaldığı müddetçe, lafla peynir gemisinin yürümeyeceği de ortada.  Savaşın hemen ertesinde, 1944’te kurulan IMF ve Dünya Bankası gibi iki uluslararası örgüt iyice şirazesinden çıkmış ticari ve finansal piyasaları yeni kurallara bağlayıp dizginlememiş olsaydı, günümüzden baktığımızda kapitalizmin “Altın Çağı” olarak anılan 1950 ve 60’larda dünya yeni bir savaşın eşiğine gelmesi içten bile değildi.

Seul’de liderler henüz dünyamızın karşı karşıya olduğu tehditler konusunda ortak bir tavır geliştirememiş olsa da her şey bu kadar karamsar değil.  Ekonomik kriz bir yana yaşanan ekolojik krizin toplantı gündemine utangaç da olsa girebilmiş olması sevindirici. Her yıl etkisini daha da artıran iklim değişikliğinin karbona dayalı büyüme modelinin sürdürülemez olduğu Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myun-bak gibi bir takım liderler tarafından dile getiriliyor. Ekolojik dengeyi koruyarak yenilenebilir enerji gibi yeşil yatırımlarla ekonomik büyümenin sağlanabileceği, istihdamın artırılabileceği fikri günden güne taraftar topluyor.

Adına Yeşil Yeni Düzen dediğimiz politikaları günümüzde ciddi bir biçimde uygulamaya geçiren ülkelerin başında toplantılara ev sahipliği  yapan Güney Kore geliyor. Cumhurbaşkanı Lee Myun-bak’ın 2010 başında duyurduğu plana göre Güney Kore önümüzdeki beş yıl içerisinde sadece yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek için 37 milyar dolar harcayacak. Hükümetin tahminlerine göre 2015’te Güney Kore bu sayede 36 milyar dolarlık temiz enerji ihracatı yapabilecek düzeye gelecek ve 110 bin kişiyi istihdam edebilecek.

Bu plan uyarınca yenilenebilir enerjinin payının geçen yıl %2,4 olan payını 2030’da %11’e çıkarmayı hedefleyen Güney Kore bunun yanında tamamen yenilenebilir enerji kullanacak bir milyon “yeşil ev” inşa etmeyi amaçladığı da gelen bilgiler arasında.

Kamu yatırımlarının yanında piyasa düzenlemeleri yoluyla saatte 500 megawat’tan fazla enerji üreten firmaların 2012’den itibaren enerji kaynaklarını çeşitlendirmeleri ve 2022 yılında üretimlerinin en azından %10’unu yenilenebilir kaynaklardan yapma zorunluluğu getirilmiş.

Bu konuda dünya liderliğine soyunmaya çalışan Güney Kore kurmuş olduğu “Küresel Yeşil Büyüme Enstitüsü”nü (Global Green Growth Institute -GGGI) BM şemsiyesi altında uluslararası bir kuruma dönüştürmeye çalışıyor.

(Yeşil Gazete)

Ahmet Atıl Aşıcı
Ahmet Atıl Aşıcıhttp://www.akademi.itu.edu.tr/asici
Ahmet Atıl Aşıcı, 2009 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü Ekonomi alanında doçent olarak çalışmaktadır. Ekonomi doktorasını 2007 yılında İsviçre, Cenevre Üniversitesi’nden almıştır. Doktora çalışmalarını sürdürürken 2005-2006 yılları arasında UNCTAD’da Ekonomi Sorumlusu olarak görev yapmıştır. Aşıcı, yüksek lisansını 1999’da Boğaziçi Üniversitesi’nde Ekonomi alanında, lisans derecesini ise 1996’da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İşletme Mühendisliği alanında tamamlamıştır. 2017/2018 akademik yılında, bir yılını ABD Oregon Üniversitesi’nde araştırma yaparak geçirmiştir. Son zamanlardaki araştırmalarının odağı yeşil ekonomik dönüşümdür. Aşıcı’nın ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirlik ve öznel refah arasındaki ilişki üzerine yaptığı çalışmalar saygın akademik dergilerde kapsamlı bir şekilde yayınlanmıştır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR