SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

SES: Batman’da sağlık sistemi çöktü, yedi hasta yoğun bakım sırası beklerken öldü

0
 

‘Testlerin yarısı pozitif’

Kentte vaka sayısındaki artışı değerlendiren SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, kentte testlerin özel bir hastane ve Sağlık İl Müdürlüğü‘nün kurmuş olduğu iki laboratuvarda yapıldığını, günlük yapılan test sayılarında değişimler olsa da yapılan testlerin ortalama yüzde 50’sinin uzun süredir pozitif çıktığını ifade etti.

SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan.

Resmi kurumların pandemiye halen ‘biz biliriz’ tavrı ile yaklaştığını dile getiren Topkan, “Batman’da 500 kadar insanın öldüğü ifade ediliyor ve buna ilişkin bugüne kadar İl Sağlık Müdürlüğü’nden veya valilikten bir tekzip gelmiş değil. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor” diye konuştu. 

Filyasyon ekiplerinin kentte 40 bine yakın kişiyi takip ettiği bilgisini paylaşan Topkan, şunları dile getirdi:

700 sağlık çalışanı Covid-19

“Kentte 3 bin 500 sağlık çalışanı bulunuyor, bunlardan 700’ünün testi pozitif çıktı bugüne kadar. Durum böyle olunca sağlık çalışanlarının yaşadığı sorununu gözler önüne serecek bir rakamdır.

Kentteki yoğun vaka artışı nedeniyle sağlık sistemi yetersiz kalıyor. 350 yataklı hastane 450’ye çıkarılmasına rağmen halen yetersiz. Özel hastanelerde de yoğunluk var. Kentte yapımı sekiz yıldır devam eden bir kadın doğum hastanesi var. Ağustos’ta biteceği ifade edilmişti, bitirilmedi. Bir an önce bitirilerek burası pandemi hastanesine çevrilmelidir. Öte yandan eski devlet hastanesi binası da yerinde duruyor. Halk sağlığı için bu da pandemi hastanesine çevrilebilir”.

‘Sisteme güven azaldı’

SES Şube Eş Başkanı, kentte geçtiğimiz hafta içinde yoğun bakım ünitesi sırası beklerken yedi kişinin hayatını kaybettiğini de öne sürdü. Artan vakalar nedeniyle insanların hastane önlerinde tepkilerini dile getirmeye başladığını söyleyen Topkan, yetkili kurumlara doğru önlemler alınması çağrısında bulundu. Topkan, “Bunca yaşananlar sonrası canla başla çalışan sağlık emekçileri, yoğunluğa rağmen yetersiz kalıyor ise tepkilerin oluşmayacağı yeni önlemler alınmalı. Batman’da insanların sağlık sistemine güvenleri iyice azaldı. O yüzden çoğu zaman farklı hastanelerde kalmak istiyorlar” dedi. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.