ManşetTürkiye

Server Tanilli hayatını kaybetti

0

Türkiye’de düşün dünyasının önde gelen isimlerinden, sosyolog, siyaset bilimci ve anayasa hukukçusu, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Prof. Server Tanilli hayatını kaybetti.

Prof. Tanilli, bir süre önce vücudundeki enfeksiyon ve ateşlenmelere bağlı oluşan yaralar nedeniyle ameliyat geçirmişti.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen, Tanilli’yi ”bir aydın, bir edebiyat meraklısı ve bir bilimadamı” olarak niteledi.

Sirmen, Tanilli’nin ayrıca yılmaz bir mücadeleci olduğunu belirterek, ”Toplumcu yanı her zaman önde gelirdi ve uğradığı büyük saldırı dahi onu hayatta büyük bir mücadeleci olmaktan alıkoymamıştı” dedi.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevini yürüten Tanilli, 7 Nisan 1978’de uğradığı silahlı saldırı sonucu felç geçirip sakat kalmıştı.

Tanilli 1980’den sonra Fransa’ya gitti ve 2000 yılına kadar bu ülkede Strasbourg Üniversitesi’nde akademik çalışmalar yaptı.

2000’de Türkiye’ye geri dönüp Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlayan Tanilli 2006’da ”Sertel Demokrasi Ödülü”ne değer görüldü. Tanilli’nin çok sayıda eserlerinden bazıları, ”Uygarlık Tarihi, Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, Candide ya da İyimserlik, Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş, Değişimin Diyalektiği ve Devrim, Dünyayı Değiştiren On Yıl, Fransız Devriminden Portreler ve Din ve Politika.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.