ManşetTürkiye

Şerafettin Elçi hayatını kaybetti

0

Kürt siyasi hareketinin simge isimlerinden Şerafettin Elçi hayatını kaybetti. Bir süredir tedavi görmekte olduğu bilinen Elçi, 2011 seçimlerinde Özgürlük ve Demokrasi Blok’u adayı olarak Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili olarak seçilmişti.

1977 seçimlerinde Mardin Milletvekili seçilen Şerafettin Elçi Bülent Ecevit’in bağımsızların desteğiyle kurduğu hükümette 1978 – 1979 yılları arasında Bayındırlık Bakanlığı yapmıştı. 12 Eylül döneminde hapse atılmış, Kürt kimliğini açıkça dile getirdiği için Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi  ve Yüce Divan’da yargılanarak cezalara çarptırılmıştı.

1992’de Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı’nın kurulmasına öncülük eden Elçi,  vakfın kurucu başkanlığını yürüttü. Elçi, 1994’te de bir grup arkadaşıyla Kürt Demokratik Platformu’nun  kuruluşunda rol oynadı, bu platformun sözcülüğünü yaptı. Bu platformun öncülüğünde 1997’de Demokratik Kitle  Partisi’nin Genel Başkanlığı’na getirildi. Demokratik Kitle Partisinin, 1999’da Anayasa Mahkemesi tarafından  kapatılması üzerine 2006’da kurulan Katılımcı Demokrasi  Partisi’nin Genel Başkanı oldu.

1938 Şırnak – Cizre doğumlu Şerafettin Elçi 7 çocuk babasıydı. Kürt siyasi hareketinde farklı bir yeri ve duruşu her zaman muhafaza eden, bilge  ve uzlaşmacı kişiliğiyle bilinen Şerafettin Elçi  en çok “barışacak en son nesiliz” sözleriyle anılacak.

Haber Merkezi

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.