EkolojiManşet

Sera Gölü HES ve azalan yağış kurbanı

0

Akçaabat’ta  azalan yağışlar ve bölgeye yapılan HES’in su tutması nedeniyle suyun çekildiği tabiat parkı Sera Gölü, bataklığa dönüştü. Dere yatağına atılan çöpler de gölde birikiyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, 1950 yılında meydana gelen heyelanın ardından oluşan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, azalan yağışlar ve hidroelektrik santralinin (HES) su tutması nedeniyle bataklığa dönüştü. Yüzeyinin büyük bir bölümü balçıkla kaplanan ve dere yatağına atılan çöplerin biriktiği gölde kirlilik oluştu, sivrisinekler üremeye başladı.

Trabzon’un doğası ve güzellikleriyle tanındığını söyleyen işletmeci Kaan Arda Öztürk, “Böyle şeyleri görünce üzülüyoruz. Burası sosyal bir tesis. Burada herkes dinlenmeye geliyor, rahatsız olduktan sonra burada sosyal tesis olmasının bir anlamı yok. Güneş olunca buralarda sinekler oluyor. Bu gölün kirliliğine kesin bir çözüm bulunmalı” dedi.

‘Eskiden mis kokardı’

Gölün çocukluk zamanlarındaki halinden uzak olduğunu anlatan Niyazi Serbest de, “Gördüğüm göl manzarası karşısında çok üzüldüm, gözlerim yaşardı. Çocukluk yıllarımda burası bir harikaydı, cennetti. Burası eskiden mis kokardı, şimdi çok kötü kokuyor. Buraya yakında hastalık da gelir. Önceden burada çok güzel balık tutuyorduk, top oynuyorduk. Şu an göl bataklığa dönmüş durumda” diye konuştu.

Sera Gölü’nü görmeye geldiğini anlatan Ahmet Bayrak ise, “Suyun bu kadar çekildiğini ilk defa görüyorum. Daha önce geldiğim zamanlarda suyun seviyesi yüksekti. Bataklık haline dönüşürse, sineklerin olması doğaldır” diyerek önlem alınması istedi.

Proje hazırlanıyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, yüzeyinde sürekli oluşan kirlilikle gündeme gelen Sera Gölü’ndeki soruna kalıcı çözüm için çalışma yürüttüğü belirtildi. Ekiplerin hazırlayacağı koruma projesi ile göldeki kirliliğin önüne geçilmesi planlanıyor. Göl, daha önce de taşkınlar nedeniyle Sere Deresi’nin sürüklediği odun ve çöplerle dolmuş; Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri göz yüzeyini temizlemişti.

Heyelanla oluşan doğal güzellik

Göl, aşırı yağış sonucu 21 Şubat 1950’de Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluştu. Heyelan nedeniyle yaklaşık 69 yıl önce oluşan göl, Trabzon için en önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi. Oluşum hikâyesi, barındırdığı canlı türleri, kent merkezine yakınlığı ve suyun başlı başına bir çekim merkezi olması nedeniyle popüler olan göl, Trabzon’a 10, Akçaabat sahiline ise 3 kilometre mesafede yer alıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.