Ekolojik YaşamManşet

Selanik su hakkını aldı

0

Yunanistan’da suyun özelleştirilmesine karşı yapılan referandumda Selanik halkının yüzde 98’i suyun ve hıfzıssıhhanın özelleştirmesine hayır dedi. Referandum, hükümetin engellemerine rağmen  belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin kamuoyu baskısıyla düzenlendi.

water_protests-Selanik

Yunanistan Hükümeti, IMF tarafından dayatılan “memorandum”un bir parçası olarak 2011’de Selanik’te 1,5 milyon kişiye su ve hıfzıssıhha hizmeti sağlayan ve devlet tarafından yönetilen EYATH’ı özelleştireceğini ilan etmişti.

İlanın ardından bu ay içinden Fransız şirketi ‘Suez’ ve İsrail’den ‘Mekorot’  EYATH’a talip olduğunu açıklamıştı.

Selanik’te suyun özelleştirme süreci devam ederken sivil toplum örgütleri de hem dünyada hem de Avrupa’da su hakkı hareketlerine katılarak, özelleştirme modelinin dünyada onlarca şehirdeki başarısızlıklarını dile getirdi. Öte yandan 28 Avrupa ülkesinden yaklaşık 2 milyon kişi suyun özelleştirilmesine karşı Avrupa Yurttaşları İnisiyatifi bünyesinde imza verdi.İnisiyatif ise bu imzaları 17 Şubat 2014’de Avrupa Parlamentosu’na sunduğunda, Avrupa Komisyonu’nu suyun özelleştirilmesini imtiyazlar direktifinden çıkarmak zorunda kaldı.  Selanikliler de EYATH’ın özelleştirilmesinde halk referandumuna gidilmesi ve bunun 18 Mayısta 2014 tarihinde yapılması kararı aldı.

Geçtiğimzi gün gerçekleşenve 11 ilçe belediyesinin katıldığı  referandumda halkın %98’i bir insan hakkı olan suyun ve hıfzıssıhhanın özelleştirmesine hayır dedi.

(Su Hakkı / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.