Hayvan HaklarıManşet

Seine Nehri’nde mahsur kalan Orca öldürülecek

0

Fransa’nın Seine Nehri’nde mahsur kalan ve tatlı su ortamında sağlığı çok hızlı bozulan Orca’ya ötenazi uygulanacağı açıklandı. Seine-Denizcilik Bölge İdaresi, dün balinanın sağlık durumunun “kritik olduğu” ve yaşadığı aşırı stres yüzünden gittikçe zayıfladığını bildirdi.

Açıklamada, “Balinayı denize döndürme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve stres seviyesinin artmasını önlemek için gerçekleştirilen müdahalenin akşam saatlerinde durdurulmasına karar verildi. Bu şartlarda, uzman grubu oy birliğiyle tek çözümün, hayvanın acısını sonlandırmak için ötanazi olduğu ve ayrıca taşıdığı hastalığın ileri analizini yapmak olduğu sonucuna varmıştır” denildi.

Dört metre boyundaki erkek Orca ilk olarak 16 Mayıs tarihinde Seine Nehri’nde görülmüştü. Tatlı su ortamında sürüsünden ayrılmış olmanın verdiği stresle gittikçe sağlığı bozulan balina için bir kurtarma planı yapılmış ve  uluslararası ve ulusal uzmanlardan oluşan bir grup oluşturulmuştu.

Deniz memelileri uzmanları da dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası bilim insanlarıyla bir toplantıdan sonra, yerel valilik Cumartesi günü balinaları Orka sesleri yayan bir drone ile denize geri döndürmeye çalıştı. Ancak balinanın ses uyaranlarına “kararsız” ve “tutarsız” tepki verdiği belirtildi. 

Bu arada, bilim insanları müdahaleden elde edilen resimleri ve verileri gözden geçirdi ve hayvanın, Kuzey Amerika’daki balinalarda görülen ancak henüz Avrupa’da gözlenmeyen bir hastalık olan mukormikoz veya siyah mantardan musdarip olduğu sonucuna vardı.

‘Acısını sona erdirmek için…’

Valilik ise zayıflamış hayvanların derisine bulaştıktan sonra hastalığın kalbe, akciğerlere ve beyne yayılabileceğini ve bunun balinanın yönünü şaşırmış davranışını açıkladığını söyledi. Bu durumda hastalığın çok ilerlemiş göründüğünü ve muhtemelen balinanın büyük acı çekmesine neden olduğu belirtildi

Valilik, “Bu koşullarda, uzman grubu oybirliğiyle, olası tek çözümün, hayvanın acısını sona erdirmek için ötenazi yapmak ve ayrıca taşıdığı hastalığın ileri analizini yapmak olduğu sonucuna vardık” açıklaması yaptı.

Başarısız kurtarma operasyonuna katılan uzmanlar arasında Fransız biyoçeşitlilik bürosundan uzmanlar ve Sea Shepherd görevlileri bulunuyordu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.