EkolojiHayvan HaklarıManşet

Seine Nehri’nde mahsur kalan beyaz balina kurtarılamadı

0
Fotoğraf: AFP

FRANSA- Paris’in kuzeyinde Seine Nehri‘nde bir haftadır mahsur kalan ev yoğun çabalarla Manş Denizi‘ne aktarılarak kurtarılması hedeflenen 4 metrelik beyaz balina (beluga) kurtarılamadı ve yaşamına son verildi.

800 kiloluk deniz memelisi (bu büyüklükteki bir beyaz balinanın normalde yaklaşık 1200 kg ağırlığında olması gerekiyor) dün yaklaşık altı saatlik bir çalışmanın ardından  nehirden vinçle kaldırılarak veterinerlerin kontrolünde bir mavnaya yerleştirilmişti.

Ancak transfer sırasında zaten kötü durumda olan balina, nefes almakta zorlanmaya başlayınca yere indirildi. 

Fotoğraf: AFP

Daha sonra havuzlu bir kamyonla Normandiya’dan Manş Denizine bırakılması planan balinanın takviye ve kontrollere rağmen sağlığı kötüleşince ise ötanazi uygulanmasına karar verildi.

Calvados eyaletinin valisi Twitter’da “Beluga için benzeri görülmemiş bir kurtarma operasyonuna rağmen, deniz memelisinin ölümünü duyurmaktan dolayı üzgünüz” açıklamasını yaptı.

Balina cuma gününden bu yana, Paris’in 70 km kuzeybatısındaki Saint-Pierre-La-Garenne‘de bir kanal havuzu arasında mahsur kalmıştı. Doğal ortamı kuzey Arktik suları olan memeli verilen yemekleri de yiyemedi ve  sağlığı giderek bozuldu.

Ancak dün daha fazla vakit kaybetmeden hayvanı denize taşıma operasyonu için çalışmalara başlandı. Hayvan için riskli olabilecek bu operasyon için üç gün gözlem altında kalacağı bir havuz da yapılmıştı.

Operasyona katılan 24 dalgıç ve kurtarma ekipleri, hayvanı sudan kaldırılmak üzere ağlara çekmek için 22:00 ile 04:00 saatleri arasında birkaç deneme yapmak zorunda kalmıştı.

Beyaz balinanın kurtarılmak üzere ağlara çekilebilmesi Fransa’da kamuoyunun da önemli gündemlerinden biri olmuştu.

Fotoğraf: AFP

İlk değil

Mayıs ayı sonunda da dört metre boyundaki bir erkek orca, 16 Mayısta Seine Nehri’nde görülmüş; tatlı su ortamında sürüsünden ayrılmış olmanın verdiği stresle gittikçe sağlığı bozulan balina için bir kurtarma planı yapılmış ve uluslararası ve ulusal uzmanlardan oluşan bir grup oluşturulmuştu.

Avrupa’da daha önce görülmeyen ölümcül bir hastalığı olduğu ve bu sebeple yolunu şaşırdığı düşünülen orca, ‘acısına son vermek için’ ötanazi yapılmasına karar verilmiş, Sea Shepherd grubu denize geri döndürme girişimlerinin başarısız olmasının ardından doğal sebeplerden öldüğünü söylemişti.

Bir ay sonra, Seine Nehri’nde 10 metre uzunluğunda bir Minke balinası olduğuna inanılan başka bir balina da görülmüştü.

2019’da İngiltere’deki Thames Nehri’ne giren bir balina da ölmüştü.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.