EkolojiHayvan HaklarıManşet

Seine Nehri’nde bir balina daha mahsur kaldı: Kurtarma planı yapılıyor

0

Fransa‘da çevre uzmanları, Seine Nehri‘ne girerek Paris’e 70 kilometre uzaklıktaki Vernon‘daki kanal havuzuna kadar giden beyaz balinayı kurtarmak için çalışıyor.

Çarşamba günü tespit edildiktan sonra insansız hava araçları tarafından takip edilen beyaz balina, şimdi bir kanal havuzu arasında gidip geliyor.

Vatandaşlardan, beslenemediği için zayıflamış görünen balinadan uzak durmaları istendi.

Habitatı Arktik denizlerinin soğuk suları olan bu hayvanın neden doğal ortamından bu kadar uzaklaştığı bilinmiyor.

Normalde Arktik ve Arktik altı okyanuslarında yaşayan bu balinalar, bazen daha güney sularına ve nehir ağızlarına sapar ve geçici olarak tatlı suda hayatta kalabilir.

Balinayı izlemekle görevli yerel itfaiye, müdahale edip etmemekten ziyade önceliklerinin hayvanın sağlığını değerlendirmek olduğunu söyledi.

Eure departmanı yetkilisi Isabelle Dorliat-Pouzet, balinanın dün nehirde zar zor hareket ettiğini tespit ettiklerini ve nehirdeki iki kanal havuzu arasında sürüklendiğini belirtti.

Sea Shepherd France çevre grubunun başkanı Lamya Essemlali, balinanın nasıl besleneceğini ve okyanusa nasıl yönlendirileceğini planlamaya çalıştıklarını aktardı.

Balinayı sudan çıkarmak ise riskli olacağı için söz konusu değil.

Mayıs ayı sonunda da dört metre boyundaki bir erkek orca, 16 Mayısta Seine Nehri’nde görülmüş; tatlı su ortamında sürüsünden ayrılmış olmanın verdiği stresle gittikçe sağlığı bozulan balina için bir kurtarma planı yapılmış ve uluslararası ve ulusal uzmanlardan oluşan bir grup oluşturulmuştu.

Avrupa’da daha önce görülmeyen ölümcül bir hastalığı olduğu ve bu sebeple yolunu şaşırdığı düşünülen orca, ‘acısına son vermek için’ ötanazi yapılmasına karar verilmiş, Sea Shepherd grubu denize geri döndürme girişimlerinin başarısız olmasının ardından doğal sebeplerden öldüğünü söylemişti.

Bir ay sonra, Seine Nehri’nde 10 metre uzunluğunda bir Minke balinası olduğuna inanılan başka bir balina da görülmüştü.

2019’da İngiltere’deki Thames Nehri’ne giren bir balina da ölmüştü.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.