Seine Nehri’nde bir balina daha mahsur kaldı: Kurtarma planı yapılıyor

Seine Nehri'ne giren ve Paris'in 70 kilometre ötesinde iki kanal havuzu arasında kalan beyaz balinayı kurtarma çabaları sürüyor. Mayıs ayında da nehre ağır hasta bir orca girmiş fakat kurtarılamamıştı.

Fransa‘da çevre uzmanları, Seine Nehri‘ne girerek Paris’e 70 kilometre uzaklıktaki Vernon‘daki kanal havuzuna kadar giden beyaz balinayı kurtarmak için çalışıyor.

Çarşamba günü tespit edildiktan sonra insansız hava araçları tarafından takip edilen beyaz balina, şimdi bir kanal havuzu arasında gidip geliyor.

Vatandaşlardan, beslenemediği için zayıflamış görünen balinadan uzak durmaları istendi.

Habitatı Arktik denizlerinin soğuk suları olan bu hayvanın neden doğal ortamından bu kadar uzaklaştığı bilinmiyor.

Normalde Arktik ve Arktik altı okyanuslarında yaşayan bu balinalar, bazen daha güney sularına ve nehir ağızlarına sapar ve geçici olarak tatlı suda hayatta kalabilir.

Balinayı izlemekle görevli yerel itfaiye, müdahale edip etmemekten ziyade önceliklerinin hayvanın sağlığını değerlendirmek olduğunu söyledi.

Eure departmanı yetkilisi Isabelle Dorliat-Pouzet, balinanın dün nehirde zar zor hareket ettiğini tespit ettiklerini ve nehirdeki iki kanal havuzu arasında sürüklendiğini belirtti.

Sea Shepherd France çevre grubunun başkanı Lamya Essemlali, balinanın nasıl besleneceğini ve okyanusa nasıl yönlendirileceğini planlamaya çalıştıklarını aktardı.

Balinayı sudan çıkarmak ise riskli olacağı için söz konusu değil.

Mayıs ayı sonunda da dört metre boyundaki bir erkek orca, 16 Mayısta Seine Nehri’nde görülmüş; tatlı su ortamında sürüsünden ayrılmış olmanın verdiği stresle gittikçe sağlığı bozulan balina için bir kurtarma planı yapılmış ve uluslararası ve ulusal uzmanlardan oluşan bir grup oluşturulmuştu.

Avrupa’da daha önce görülmeyen ölümcül bir hastalığı olduğu ve bu sebeple yolunu şaşırdığı düşünülen orca, ‘acısına son vermek için’ ötanazi yapılmasına karar verilmiş, Sea Shepherd grubu denize geri döndürme girişimlerinin başarısız olmasının ardından doğal sebeplerden öldüğünü söylemişti.

Bir ay sonra, Seine Nehri’nde 10 metre uzunluğunda bir Minke balinası olduğuna inanılan başka bir balina da görülmüştü.

2019’da İngiltere’deki Thames Nehri’ne giren bir balina da ölmüştü.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR