ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] Yeşiller Parlamento seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı’na desteğini açıkladı

0

Yeşiller Partisi, 14 Mayıs’ta yapılacak milletvekili seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı‘na desteklerini açıkladı.

İttifak, Hakların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu‘ndan (SMF) oluşuyor.

HDP’nin devam eden davası nedeniyle kapatılma olasılığının önünü kesmek için Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek olan ittifakta, TİP dışındaki tüm partiler ortak listeyle yarışacak. TİP ise 41 ilde, ittifak çatısı altında ancak kendi adaylarını gösterecek.

Yeşiller, Cumhurbaşkanlığı seçimi için de Millet İttifakı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nu desteklediklerini duyurmuştu.

Parlamenter sistem vurgusu

Türkiye’nin  tek adam rejiminin hukuku ayaklar altına alan, demokrasi karşıtı otoriter anlayışı sebebiyle tarihinin en ağır toplumsal, ekonomik ve ekolojik krizlerini bir arada yaşadığını belirten Yeşiller Partisi, tüm yetkileri tek kişide toplayarak her türlü demokratik katılım mekanizmasının devre dışı bırakıldığı bu sistemde, en çok zarar gören kurumların başında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi geldiğini kaydetti:

“Eli kolu bağlanarak eylemsizliğe sürüklenen bir TBMM, halkın sesinin daha az duyulması, halkın kendi temsilcileri eliyle yönetime daha az katılması, iradesini ortaya koyabilmesinin engellenmesi demektir. Şu anda Türkiye’de demokrasinin bu denli güçsüzleşmesinin en önde gelen nedenlerinden biri parlamenter sistemin güçsüzleştirilmiş olmasıdır.”

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı ilk aşama

Tek adam rejimini tarihe gömmenin iki aşaması olduğuna dikkat çeken Yeşiller, bunun ilk aşamasının Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ni Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması olduğunu, ancak onun kadar önemli ikinci aşamanın, Türkiye tarihinin gördüğü en sağ ittifakı kuran mevcut iktidarın mümkün olan en az sayıda vekilde kalması; sol ve ilerici kesimlerin mümkün olan en yüksek temsiliyetiyle ülkenin demokratikleşmesini garanti altına almasını sağlamak olduğuna dikkat çekti.

Yeşiller şu çağrıyı yaptı:

“Bu gerçeklikten hareketle;

  • İklim kriziyle mücadele ve doğanın korunması
  • Yaşamla uyumlu, yoksulluk ve yoksunlukla mücadele edecek bir ekonomik düzen
  • Temel hak ve özgürlükleri merkeze alan bir devlet
  • Halkın egemenliğine dayanan bir demokrasi
  • Ülkemizde ve dünyada barışın ve adaletin tesisi
  • Kadınlar ve LGBTİ+’lar için adalet, eşitlik ve özgürlük
  • Gençlerin hayal kurabilecekleri bir ülke
  • Sistematik ayrımcılığa uğrayan tüm kesimler için tam eşitlik
  • Kısacası insanın, doğanın ve emeğin sömürülmediği bir ülke

talepleri başta olmak üzere, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış ve demokrasinin ülkemize hakim olabilmesi için; 21 yıldır Türkiye’nin her alanda yaşadığı yıkımın durdurulması ve umudun yeşertilmesi için 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinde Yeşiller Partisi olarak Emek ve Özgürlük İttifakı’nı destekliyor; bizimle gönüldaşlık ve yoldaşlık kuran herkesi de bu yönde hareket etmeye çağırıyoruz.

Hep birlikte kazanacağız. El birliğiyle yeniden kuracağız!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.